Black Box: Mια νέα φούσκα γεννιέται;

Κρατήστε αυτούς τους δύο όρους που θα διαβάσετε εδώ, γιατί στο πολύ άμεσο μέλλον πιθανότατα θα τους βρούμε μπροστά μας: «CLO» και «leveraged loans». Το πρώτο αρκτικόλεξο σημαίνει Collateralized Loan Obligations, και επειδή ακόμη στα ελληνικά δεν υπάρχει ακόμη εύληπτη, διαθέσιμη μετάφραση, να σας πούμε πως αφορά συνήθως σε σύνθετα προϊόντα-ομόλογα που προέρχονται από την τιτλοποίηση δανείων υψηλού κινδύνου (όπως τα κόκκινα) ή από δάνεια που έχουν χορηγηθεί για την εξαγορά επιχειρήσεων (leveraged loans).

Στην εγχώρια ειδησεογραφία πέρασε σχετικά απαρατήρητο, όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αποκάλυψε ο επόπτης της A. Enria, πρόκειται να σφίξει τα λουριά στις τράπεζες που είναι υπερβολικά εκτεθειμένες σε αυτά τα προϊόντα υψηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η αγορά των CLO, σε ολόκληρη την Ευρώπη φθάνει σήμερα τα 235 δισ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το πρόβλημα είναι πως τώρα με την πανδημία, είναι πολύ πιθανόν να ανατραπούν επιχειρηματικά σχέδια στα οποία είχε στηριχθεί η χρηματοδότηση για την εξαγορά συγκεκριμένων εταιρειών, με αποτέλεσμα πολλά από τα ομόλογα αυτά να μετατραπούν σε άχρηστα χαρτιά.
Το ότι η ΕΚΤ χτυπά το καμπανάκι προφανώς κάτι λέει.

---

Η στήλη μαθαίνει ότι θα έχουμε εκπλήξεις τους επόμενους μήνες στα υψηλότερα διοικητικά κλιμάκια των τραπεζών. Λέμε στα υψηλότερα κλιμάκια γιατί λίγο πιο κάτω στη διοικητική πυραμίδα έχουμε μαζεμένες αποχωρήσεις τελευταία σε συγκεκριμένη τράπεζα με αφορμή μια σοβαρή «αστοχία». Το θέμα είναι ότι παλαιότερα στην ίδια τράπεζα παρόμοιες αστοχίες δεν τιμωρούνταν με την ίδια ευκολία. Έχει αλλάξει κάτι; Όσο για τις εκπλήξεις των επόμενων μηνών, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το θέαμα. Τώρα αν αλλάξουν οι ισορροπίες και δεν γίνει τίποτα μην κατηγορήσετε τη στήλη για παραπληροφόρηση. Βλέπετε, οι σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών είναι σχέσεις πάθους και όλα μπορούν να συμβούν.

---

Είναι δυσάρεστο πράγματι μια μεγάλη επιτυχημένη και κερδοφόρος επιχείρηση με το βεληνεκές της Jumbo, να βγάζει το προσωπικό της σε αναγκαστική άδεια ή σε καθεστώς αναστολής. Ο ρόλος των επιχειρήσεων, όμως, δεν είναι να γίνονται δυσάρεστες ή ευχάριστες. Είναι να κερδίζουν. Και όταν δεν μπορούν να κερδίσουν, να μην χάνουν ή να περιορίζουν τη ζημιά για το καλό των ιδιοκτητών, των μετόχων και των εργαζομένων τους. Γι' αυτό και με τα lock downs χιλιάδες εταιρείες έχουν κινηθεί ανάλογα, κάποιες δε και με καταχρηστικό τρόπο. Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς, μα η Jumbo είχε φέτος τον Ιανουάριο αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι, και βρήκε την ώρα να «αδειάσει» το προσωπικό της; Η στήλη δεν έχει καμία διάθεση να ηθικολογήσει και πολύ περισσότερο να υποστηρίξει ή να κατακρίνει τις επιλογές του Απόστολου Βακάκη τον οποίο και δεν γνωρίζει. Αντιλαμβάνεται, όμως, πως κουμάντο στον όμιλο του κάνει ο ίδιος και το εγκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο, και όχι οι συνδικαλιστές ή οι υπουργοί που έχουν εκνευριστεί -για να το πούμε κομψά- με τις επιλογές του.

Εκτός αν θέλουμε να βγάλουμε ένα φιρμάνι που θα κάνει τον Βακάκη συνδικαλιστή, και τους συνδικαλιστές επιχειρηματίες.   

---

Η στήλη πληροφορείται πως το ενδιαφέρον εταιρειών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένει ιδιαίτερα θερμό για επενδύσεις στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς πλέον αντιμετωπίζουν τη χώρα μας σαν τεχνολογικό κόμβο. Από απολύτως ασφαλείς πηγές με γνώση των διεργασιών πληροφορούμαστε πως στη Θεσσαλονίκη θα ιδρυθούν και άλλα hub από τεχνολογικούς κολοσσούς. Συνεπώς μετά την Amazon, την Microsoft και την Pfizer, μην εκπλαγούμε αν δούμε εντός του έτους, εταιρείες της Silicon Valley να επενδύουν στη χώρα μας.  Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων, μέσα στο έτος…

---

Θετικά τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, καθώς η διοίκηση της εισηγμένης βλέπει περιορισμένες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα οικονομικά της μεγέθη. Οι πρώτοι μήνες του 2021 κυλούν με αύξηση κύκλου εργασιών, ενώ η κερδοφορία της θεωρείται εξασφαλισμένη. Ένα ακόμη στοιχείο είναι το γεγονός πως το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού έχει καταστεί μακροπρόθεσμο και οι ταμειακές ροές είναι θετικές. Πληροφορίες για νέο ομολογιακό δεν επιβεβαιώνονται. Επισήμως τουλάχιστον…

---

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανικός Στρατός και το Λιμενικό Σώμα κρατούν τις πωλήσεις της Δρομέας σε θετικό έδαφος. Η διοίκηση της εισηγμένης, όπως μαθαίνει η στήλη είναι αισιόδοξη πως παρά το «χτύπημα» της πανδημίας του κορονοϊού, όχι μόνο θα καταφέρει να κρατήσει το 80% του τζίρου της αλλά ίσως οδηγηθεί και σε αύξηση του κύκλου εργασιών, καθώς οι εξαγωγές εμφανίζουν άνοδο πάνω από 20%. Σε αυτό συμβάλουν τα έργα με ορίζοντα την επόμενη τετραετία που έχει αναλάβει με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γερμανικό Στρατό και τα σώματα ασφαλείας γενικότερα.

---

Η Doppler μαθαίνουμε πως έχει ασκήσει αγωγές κατά πελατών που εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλών τους. Η διοίκηση της «ποντάρει» αρκετά στην διεκδίκηση των οφειλών που έχουν προς αυτήν πελάτες της για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Για το 2021 στόχος της εισηγμένης είναι να επαναφέρει τον τζίρο της στα επίπεδα του 2019. Ωστόσο ο αστάθμητος παράγοντας, πανδημία του κορονοϊού και η αβεβαιότητα που συνεπάγεται, καραδοκεί…

---

Συναγερμός στα τραπεζικά ιδρύματα έχει σημάνει το νέο lockdown. Συναντήσεις μαθαίνουμε πως γίνονται εσωτερικά, με στόχο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις. Tραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως ο τουρισμός το 2021, αν και θα πάει ελαφρώς καλύτερα από το 2020, δύσκολα θα ανακάμψει στα επίπεδα που έλεγαν οι αρχικές προβλέψεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δάνεια σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, να καταστούν ληξιπρόθεσμα. Τι μέρος των δανείων; Τι ποσό; Αυτά προσπαθούν να αξιολογήσουν οι τράπεζες και αυτό είναι το μενού των συναντήσεων.

---

Η στήλη σας είχε έγκαιρα ενημερώσει για το deal ΔΕΗ-RWE, ενώ το Liberal Markets έγραψε για τον σχεδιασμό που έχει η νέα εταιρεία. Σημειώστε πως η νέα εταιρεία θα είναι έτοιμη έως τον Αύγουστο, και πως η RWE «σκανάρει» την ελληνική αγορά για να αγοράσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ από μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου.