Black Box: Μέτρα-ασπιρίνη δεν θα έχουν αποτέλεσμα

- Περιμένουμε αύριο τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τη Δευτέρα τις αποφάσεις του Εurogroup για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της  επιδημίας. Η κατάσταση βαραίνει ανησυχητικά και τα μέτρα-ασπιρίνες δεν αποδίδουν.

- Υπό τις συνθήκες αυτές οι πληροφορίες θέλουν:

1) Να  είναι σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ ΕΚΤ και των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ώστε να καταργηθεί στις επιχειρήσεις ευάλωτων κλάδων (τουρισμός, μεταφορές κλπ) το όριο των 90 ημερών στις καθυστερήσεις δανείων.

2) Να συζητείται το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα stress test. Τι νόημα βγάζει να δοκιμάζονται εικονικά οι τράπεζες, όταν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς.

- Αυτά είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δούμε αν  θα επαληθευτούν. Πάντως αν τα μέτρα είναι πράγματι αυτής της λογικής, τότε θα είναι αποτελεσματικά για το μέγεθος της κρίσης που έχουμε μπροστά μας.

- Κατά τα λοιπά, όπως λέγαμε και χθες, οι περισσότερες δουλειές, εκδηλώσεις, σχεδιασμοί ακυρώνονται, παγώνουν, αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Επ΄ ευκαιρία: Η στήλη δεν θεωρεί ότι είναι είδηση πως ασθενεί με τον κορονοϊό ο τάδε ή ο δείνα. Ή τουλάχιστον δεν θεωρεί ότι θα είναι είδηση τις επόμενες εβδομάδες.

- Εθνική Ασφαλιστική: Η σιγή μετά από ένα διαγωνισμό δεν είναι ένδειξη υψηλής αυτοπεποίθησης. Συνήθως όταν υπάρχουν δύο-τρεις γερές προσφορές, η χαρά δεν κρύβεται. Ούτως ή άλλως, η εικόνα που έρχεται από καλές πηγές, είναι ότι στην Εθνική δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευτυχείς μετά τον διαγωνισμό.

- Για να μην μακρηγορούμε λοιπόν, ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική φέρεται πως απέδωσε μόνον μια προσφορά, αυτήν του συνήθους υπόπτου, δηλαδή της CVC. Η προσφορά λέγεται ότι κυμαίνεται κάτω των 600 εκατ. ευρώ. Η σιγή προφανώς συνδέεται με τις προσπάθειες που γίνονται αυτό το διάστημα, για  να πειστεί ο αγοραστής να αυξήσει κατά κάτι την προσφορά.

- Σε «μεθοδευμένη φημολογία» απέδωσαν οι επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με αναλυτές/επενδυτές, την πίεση που δέχθηκε η μετοχή του ομίλου το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο όσοι παρακολουθούν την ΕΛΛΑΚΤΩΡ γνωρίζουν ότι τελευταία συμβαίνουν διάφορα  «μεταφυσικά»: Για παράδειγμα σχεδόν το 4% της μετοχής είναι παρκαρισμένο στο private banking της Barclays και κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο κάτοχος του πακέτου. Για αυτό, το ερώτημα που δεν απαντήθηκε στην τηλεδιάσκεψη είναι ποιοι εξαπέλυσαν τη «μεθοδευμένη φημολογία».

- Πέρασε σχεδόν απαρατήρητο γιατί συνέβη στις 9 Μαρτίου, εν μέσω της κατάρρευσης των αγορών. Η Moody’s υποβάθμισε  σε Caa2 από Caa1την πιστοληπτική διαβάθμιση της Intralot και των δύο ομολόγων της, ύψους 250 εκατ. και λήξεως 9/2021 και ύψους 500 εκατ. λήξεως 2024. Οι αναλυτές του οίκου υποστηρίζουν ότι η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody’s, πως «η συνεχιζόμενη επιδείνωση στα κέρδη του 2019 αυξάνει την πιθανότητα ανταλλαγής ή αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων ομολόγων και δυνητικών ζημιών για τους πιστωτές».