Black Box: Η πρόταση που ξαναβάζει στο στόχαστρο τη φορολογία μετοχών και μερισμάτων

Μια υπόκωφη αναστάτωση επικρατεί αυτή την εβδομάδα στους κύκλους των επενδυτών,  των επαγγελματιών του χρηματιστηριακού χώρου και όχι μόνο, με αφορμή την αναπαραγωγή «πληροφοριών» σχετικά με επικείμενη  απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάποιες από τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» που αφορούν στη φορολόγηση μετοχών, μερισμάτων, ομολόγων, τόκων, ακινήτων κλπ, εντάσσοντας τες  στο «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων που  θα εφαρμόσει μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Όλα ξεκίνησαν με την δέσμευση για μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία και  έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.  Η απώλεια όμως των εσόδων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να αντισταθμιστεί από ένα δημοσιονομικό ισοδύναμο. Ένα από τα σενάρια, είναι «ισοδύναμο» αυτό  να συνδυαστεί με την συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με κύριο άξονα την εφαρμογή  μιας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη αυτό σημαίνει ότι όλα τα εισοδήματα που με την ισχύουσα νομοθεσία φορολογούνται αυτοτελώς, όπως είναι τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες, τα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων, τα μερίσματα, οι τόκοι καταθέσεωνεντόκων γραμματίων και ομολόγων, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και από άλλα αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα, θα προστίθενται  στα υπόλοιπα εισοδήματα κάθε φυσικού προσώπου και το άθροισμά τους θα φορολογείται με μια ενιαία κλίμακα συντελεστών.

Γιατί επικρατεί αναστάτωση ιδιαίτερα στις τάξεις των επενδυτών; Για τον απλούστατο λόγο ότι αν εισοδήματα που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 9%, 10%, 15% ή 22% , φορολογηθούν αύριο ως άθροισμα μαζί με το εισόδημα επαγγελματικής δραστηριότητας ή σύνταξης, τότε οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους θα περάσουν στην στρατόσφαιρα. Μόνο η αλλαγή φορολογικής κλίμακας που θα επιφέρει το μέτρο αυτό, αρκεί.

Δεν είναι απλή υπόθεση λοιπόν, καθώς αν παραμείνουν οι φορολογικές συντελεστές και τα κλιμάκια ως έχουν, το κεφάλαιο φορολογία θα καταπιεί κάθε διαθέσιμο εισόδημα για αποταμίευση και επένδυση του μέσου Έλληνα. 

Ειδικά όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων αυξάνει το αίσθημα της αδικίας, καθώς ο επενδυτής αισθάνεται ότι θα κληθεί να πληρώσει υπέρμετρο φόρο για την απόδοση τοποθετήσεων, τα χρήματα των οποίων έχουν ήδη φορολογηθεί ως εισόδημα.

Γιατί έχουν αναστατωθεί οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού χώρου και οι επενδυτές; Γιατί  τώρα που επιτέλους υποχώρησε το συστημικό ρίσκο της χώρας και ξύπνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών από την πολύχρονη χειμερία νάρκη των μνημονίων και της ελληνικής χρεοκοπίας, τώρα που άρχισαν και πάλι να ανοίγουν νέοι κωδικοί και να ενεργοποιούνται οι παλιότεροι, μια λάθος κίνηση στην άσκηση φορολογικής πολιτικής μπορεί να αποψιλώσει το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο μέσος  επενδυτής επουδενί λόγο θα ρισκάρει ν’ αλλάξει φορολογική κλίμακα εξαιτίας κερδών από το χρηματιστήριο, ειδικά αν είναι στο όριο του φορολογικού κλιμακίου ή να μπλέξει με αρχειοθετήσεις και αντιπαραβολές πινακιδίων αγοράς και πώλησης σε περίπτωση μελλοντικών φορολογικών ελέγχων.

Είναι ίσως ακόμη αρκετά νωρίς να ανοίξει το θέμα, και από την κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι εξετάζει ως επιλογή να επιβαρύνει φορολογικά τις επενδύσεις με τέτοιο τρόπο. Υπάρχουν πολιτικοί και τεχνοκράτες που αντιλαμβάνονται πως αν θες να εφαρμόσεις μια στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων, δεν μπορείς ταυτόχρονα να πυροβολήσεις τα πόδια σου.

Η στήλη, όμως, μεταφέρει τη μεγάλη αγωνία που επικρατεί στην αγορά και θέλει να δώσει τροφή για σκέψη.

Η πρόταση Πισαρρίδη αν εν τέλει υιοθετηθεί,  θα πρέπει να συνοδευτεί από δραματική μείωση των φορολογικών συντελεστών και των φορολογικών κλιμακίων προκειμένου να λειτουργήσει πράγματι ως δημοσιονομικό ισοδύναμο  για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , η οποία στο κάτω κάτω ισχύει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και  υπολογίζεται με πολύ πιο χαμηλούς συντελεστές, κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ας διατηρηθεί χίλιες φορές η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

---

Εικόνα από το μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο της, με διαφορά λίγων ωρών επίσκεψης των δύο ηγετών στη Λιβύη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει πολλές ακόμη συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του στο άμεσο μέλλον. Στόχος είναι ο συντονισμός τους σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Μητσοτάκης και Ντράγκι βρίσκονταν για συγκεκριμένο λόγο στη Λιβύη, ωστόσο εκτός από την κατάσταση που επικρατεί στη μεσογειακή χώρα δεν θα μπορούσαν να μην συζητήσουν αφού βρέθηκαν από κοντά, δύο πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και στα οποία Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να έχουν κοινή γραμμή. Το ένα είναι το μεταναστευτικό και το άλλο το Ταμείο Ανάκαμψης και οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Έχετε ξαναδιαβάσει στο Liberal ότι κυοφορείται κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου στο φλέγον ζήτημα της επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων οι οποίοι έχουν ανασταλεί για το 2020 και το 2021. Αθήνα και Ρώμη μοιράζονται την πεποίθηση ότι το δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί μετά την πανδημία με την ίδια ακριβώς συνταγή.

Δεν αναφέρθηκε τυχαία ο Γιάννης Στουρνάρας στην «Έκθεση του Διοικητή» στην ανάγκη «απλοποίησης των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να γίνουν περισσότερο ευέλικτοι, ρεαλιστικοί και εύχρηστοι». Να την ακούτε τη στήλη.

Όμως Μητσοτάκης και Ντράγκι έχουν έναν ακόμη κοινό στόχο. Να προωθήσουν γενικότερα τις απόψεις του Νότου έτσι ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στην Ευρώπη. Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ και τα σοβαρά λάθη των Βρυξελλών στο κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών είναι ίσως οι αφορμές που μπορούν να οδηγήσουν σε… μετατόπιση των συσχετισμών. Προφανώς και δεν θα χάσει η Γερμανία την πρωτοκαθεδρία . Όμως με τον Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας, τον Μητσοτάκη να αλλάζει μέσω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεταρρυθμίσεων το προφίλ της Ελλάδας και ανάλογη εικόνα σε Ισπανία και Πορτογαλία, ο Νότος αποκτά ισχυρή φωνή.

---

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιβύη είχε και ξεχωριστές στιγμές, όπως ήταν η τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, που είχε μείνει κλειστή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι σημαντική συμβολή στις εργασίες αποκατάστασης της Πρεσβείας είχε η Mytilineos, που είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία η οποία που ξεκινά τα έργα για την ανοικοδόμηση της χώρας. Το πρώτο έργο είναι η κατασκευή μίας κρίσιμης μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος που θα υπερβαίνει τα 650MW, στο Τομπρούκ που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης. Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος ευχαρίστησε την εταιρεία, αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη χώρα.

---

«Δώστε ομόλογα στο λαό.. ή μάλλον στους μικρομετόχους» για να το  προσαρμόσουμε στο πνεύμα της στήλης.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου έχει δεσμευτεί να αποδώσει δωρεάν στους μετόχους της, κατά τους επόμενους μήνες, τμήμα των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) των τεσσάρων τιτλοποιήσεων Phoenix, Vega, Sunrise I και ΙΙ.

Η συνολική αξία των ομολόγων αυτών «μεσαίες διαβάθμισης» ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, και για το λόγο αυτό προσφέρονται με ελκυστικό κουπόνι 7%  για τα Phoenix και Vega και 9% για τα Sunrise. Συνολικά, οι μέτοχοι της τράπεζας εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να πάρουν δωρεάν mezzanine τίτλους, ονομαστικής αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ, που ετησίως θα δίνουν ένα κουπόνι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βάλσαμο» για τους παλαιούς μετόχους της  Τράπεζας ή αλλιώς να περιόριζαν κάπως τις απώλειες που θα υποστούν από το γενναίο dilution λόγω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.  Έτσι θα μπορούσε και το ΤΧΣ να περιορίσει τις απώλειες του κατά περίπου 400 εκατ. ευρω.  Αντίθετα αν η διανομή γίνει μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τη μερίδα του λέοντος και «από το μικρό αυτό τυράκι» θα την καρπωθούν αναλογικά οι νέοι μέτοχοι.

Η πρόταση κατατέθηκε χθες στη Γενική Συνέλευση, αλλά δύσκολα βλέπουμε να υλοποιείται.

---

Η ψήφος εμπιστοσύνης έχει γίνει κλισέ, με αποτέλεσμα, πολλές φορές να χάνει το πραγματικό νόημά της. Στην περίπτωση όμως, του project του Ελληνικού η φράση ανταποκρίνεται απόλυτα. H Eurobank και η τράπεζα Πειραιώς προχώρησαν σε συμφωνία με την Lamda Development για την επικαιροποίηση των όρων του κοινοπρακτικού δανεισμού ύψους 1,16 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης της χώρας. Το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από ίδια κεφάλαια. Να σημειώσουμε ότι κεντρικό ρόλο στην πρώτη φάση του Ελληνικού έχουν οι κατοικίες για τις οποίες το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι, ήδη, ισχυρό. Με το αναθεωρημένο σχέδιο του κοινοπρακτικού δανεισμού μπαίνει κι ένα τέλος στην ακατάσχετη σπερμολογία για τις κεφαλαιακές δυνατότητες υλοποίησης της εμβληματικής αυτής επένδυσης.

---

Ολοκληρώθηκε το deal της εξαγοράς της Enartia (Papaki,Top Host) από τη βέλγικη εταιρεία Team.Blue. Όπως μαθαίνουμε το management της εταιρείας δεν πρόκειται να αλλάξει μετά την εξαγορά, καθώς κρίνεται επιτυχημένο από τους Βέλγους. Ωστόσο, η ρευστότητα που θα υπάρξει από την εξαγορά θα διατεθεί στην επέκταση των υπηρεσιών της Enartia σε νέες αγορές, εκτός των Αλβανίας και Σερβίας που ήδη δραστηριοποιείται. Στα key points της συμφωνίας είναι και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των τμημάτων των δύο εταιρειών με απώτερο στόχο το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών. Η είσοδος των Βέλγων στην Ελλάδα δεν είναι μικρό γεγονός μιας και η Team.Blue αποτελεί από τους μεγαλύτερους digital  enabler στην αγορά, με 1.500 εργαζομένων, 2 εκατομμύρια πελάτες και παρουσία σε δεκαπέντε χώρες. Η επέκταση των δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά έρχεται ως μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ανατολικής Ευρώπη, ενώ ακολούθησε την επέκταση της εταιρείας στην Τουρκία.

---

Η στήλη σας είχε έγκαιρα ενημερώσει για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ είχε εκφράσει και ερωτηματικά σχετικά με την ενδεχόμενη-τότε-πρόκριση των Κινέζων στην επόμενη φάση. Όπερ και εγένετο, η κοινοπραξία China South  Power  Grid-China Three Gorges και η Guangzhou Power δεν πέρασαν. Επίσημα λέγεται πως το «κόψιμο» οφείλεται στο γεγονός πως η State Grid είναι βασικός μέτοχος στις δύο εταιρείες και παράλληλα στρατηγικός επενδυτής στο διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, επομένως ο όρος στην προκήρυξη του διαγωνισμού που απαγόρευε την οποιαδήποτε σχέση συμμετεχόντων με τον ΑΔΜΗΕ δεν…πληρώθηκε. Οι πιο «υποψιασμένοι» βλέπουν και τη γεωπολιτική σκακιέρα «πίσω» το κόψιμο των Κινέζων με τους Αμερικάνους να αυξάνουν το αποτύπωμά τους στην ελληνική αγορά και του Κινέζους να «κρατούν» τις ορέξεις τους. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι Ardian Infastructure, η κοινοπραξία BCI-British Columbia Investment, η Blackrock, η CVC, η κοινοπραξία F2I-Fondi Italiani, η KKR, η OAK Hill, η First Sentier Investors και η Macquarie Group.

---

Παρά την πανδημία η Quest κατέγραψε θετικά αποτελέσματα για το 2020 με πωλήσεις πάνω από 700 εκατ. ευρώ, EBITDA περί τα 60 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 35 εκατ. ευρώ, με αύξησεις 20,2% ,12,2% και 97% στα καθαρά κέρδη. Η εισηγμένη αναμένει το 2021 να αυξήσει τα έσοδά της κυρίως από τη συνέχιση της ζήτησης για τις υπηρεσίες της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με ενεργές γραμμές χρηματοδότησης 170 εκατ.ευρώ το mega project για φέτος δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου κέντρου διαλογής στο Αιγάλεω, που εκτιμάται πως έως τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί.