Black Box: Η έρευνα Λιανού στην «Άργος» εξελίσσεται…

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Άργος». Ο εκνευρισμός διαφόρων παρατρεχάμενων είναι εμφανής και αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε μυθεύματα. Προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και υποστηρίζουν ότι ο Φιλελεύθερος «κτίστηκε» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την εταιρεία V&O και ότι κόστισε μερικά εκατομμύρια. Ευρώ, βεβαίως – βεβαίως. Ουδέν μεγαλύτερο ψέμα. Ο Φιλελεύθερος βγήκε με δικά μου χρήματα. Όταν οι πόροι αυτοί εξαντλήθηκαν προτίμησα να αναστείλω την έκδοση, προκειμένου να μην οφείλω ούτε ένα ευρώ σε εργαζόμενους, κράτος και προμηθευτές. Εύχομαι να μπορούν και άλλοι να υποστηρίξουν το ίδιο. Ο Φιλελεύθερος έκλεισε με χαμηλή, πράγματι, κυκλοφορία. Αλλά πραγματική. Ελπίζω η έρευνα Λιανού να αποδείξει ότι οι κυκλοφορίες άλλων είναι και εκείνες που αναγράφονται στις επίσημες ανακοινώσεις. Για το καλό του Τύπου…

Θανάσης Μαυρίδης 

----

Η αγορά αλλάζει, και δεν έχει άλλο τρόπο να μας το πει. Είναι 12 Απριλίου και ο Γενικός Δείκτης δεν έχει δει ακόμα αρνητικό πρόσημο σε κλείσιμο. Όχι ότι έχουμε κάνει και πολλές συνεδριάσεις στο μήνα, αφού ο μήνας ξεκίνησε με δύο αργίες.  Αλλά και πιο μακριά αν το δει κανείς, στις τελευταίες εννιά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει μόνο μία πτωτική συνεδρίαση. Σε αυτές τις συνεδριάσεις ωστόσο έχει καταγραφεί η υποχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς η οποία φαίνεται να έχει αντισταθμιστεί από την κίνηση των άλλων δεικτοβαρών μετοχών. Θα πείτε τι νόημα έχουν τα στατιστικά ; Έχουν και παραέχουν. Μπορεί οι προηγούμενες αποδόσεις να μην εγγυώνται τις μελλοντικές αλλά η στήλη μεταφέρει αυτά που βλέπει η αγορά. Και τα οποία μας λένε πως το βασικό ζητούμενο είναι ότι το momentum της ανόδου παραμένει εξαιρετικά ισχυρό και ο δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 13 μηνών με τον στόχο για υψηλά εξαετίας να μην απέχει αισθητά. Τσούκου τσούκου μπολ αλλά το αποτέλεσμα μετράει.

---

Έχουμε την πρώτη επίσημη ένδειξη για το τι πρέπει να περιμένουμε από τις αλλαγές στον δείκτη MSCI. Γιατί μπορεί την περασμένη φορά να γλιστρήσαμε και να μείναμε με μόνο τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo), αλλά πια ήρθε η ώρα των αναβαθμίσεων.  Ακόμα είναι νωρίς για μια ισχυρή ετυμηγορία και η άσκηση περιορίζεται στην τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Σύμφωνα με το report της Societe General με βάση το κλείσιμο της 26ης Μαρτίου η Ελλάδα μπορεί να δει τρεις αλλαγές στον βασικό Δείκτη. Στις προσθήκες εκτιμάται ότι θα μπουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank με την ετυμηγορία υπέρ της δεύτερης να διατυπώνεται πολύ ισχυρά με δυνητικές εισροές 130 εκατομμυρίων μετοχών. Στην Εθνική Τράπεζα οι δυνητικές εισροές είναι της τάξης των 27,4 εκατ. μετοχών. Τέλος στο ίδιο report η Societe δίνει πιθανότητα εξόδου από το δείκτη στη Jumbo λόγω αποτίμησης εκτιμώντας δυνητικές εκροές  5,44 εκατ. μετοχών τονίζοντας ωστόσο ότι η εκτίμηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής. Σε κάθε περίπτωση οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι ακόμα μπροστά επομένως οι ενδείξεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αρκετή επιφύλαξη.

---

Αναφερθήκαμε στη Jumbo η οποία την Πέμπτη το μεσημέρι έχει παρουσίαση στην Ένωση θεσμικών. Λογικά μέσα στην εβδομάδα και με βάση την παράδοσης των προηγούμενων ετών θα έχουμε και τα τελικά αποτελέσματα του ομίλου για το 2020. Προς το παρόν το μόνο που είναι γνωστό επισήμως είναι ο τζίρος ο οποίος μειώθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε στα 694 εκατ. ευρώ. 

Μιλώντας για αποτελέσματα σήμερα ανακοινώνει η Aegean με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη. Ο τζίρος του 2020 θα εμφανιστεί μειωμένος κατά 900 εκατ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων θα διαμορφωθούν στα 300 εκατ. ευρώ ενώ οι καθαρές ζημιές της χρήσης αναμένοντα στα 240 εκατ. ευρώ. Στα πιο σημαντικά σημεία που θα εξεταστούν από πλευρά επάρκειας κεφαλαίων είναι η ταμειακή θέση αναμένεται να εμφανιστεί ενισχυμένη στα 480 εκατ. ευρώ μετά από την ανάληψη δανείων και τη χρήση πιστωτικών γραμμών στο τέταρτο τρίμηνο. Αθροιστικά τα ταμειακά κεφάλαια» που έκαψε η Αεροπορία Αιγαίου μέσα στο 2020 είναι 265 εκατ. ευρώ και είναι σε σημαντικό βαθμό επηρεάστηκαν από την αντιστάθμιση των τιμών των καυσίμων. Περισσότερες πληροφορίες για τον προγραμματισμό της αύξησης κεφαλαίου και την προοπτική της χρονιάς αναμένονται στην τηλεδιάσκεψη.

---

Διευκρίνηση: Οι Ολλανδοί της Reggenborg μια φορά θα βάλουν 50 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ και όχι δύο που εσφαλμένα δίνεται η εντύπωση. Αρχικά στο ομολογιακό και εν συνεχεία θα τα πληρωθούν από την Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Το έλεγε και στην παρουσίαση: «ομόλογο γέφυρα».

---

-Η ανακοίνωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για επιστροφή κεφαλαίου με μετοχές CENERGY μαζί με μέρισμα, έκανε τη διαφορά στον τίτλο που είναι και πρωταθλητής για το 2020 με κέρδη 45%. Ένα placement ίσως να μη βρίσκεται μακριά μετά και από την τελευταία κίνηση. Το πιο πιθανό είναι ότι η εταιρεία έχει τρεις λόγους να μας εκπλήξει ακόμα περισσότερο στο μέλλον μιας και α) έχει προχωρήσει και προχωράει σε νέες μεγάλες επενδύσεις β) η άνοδος του αλουμινίου σε κάθε περίπτωση αυξάνει τον τζίρο της και πιθανότατα και τα κέρδη της και γ) η μεγάλη αύξηση ζήτησης από τις ΗΠΑ, μιας και ήταν ανάμεσα στις δύο εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως που δεν είχε αύξηση δασμών από την Αμερική. Λογικά ήδη έχει πιάσει το ιστορικό ρεκόρ τζίρου περιμένοντας από εδώ διπλασιασμό τα επόμενα 2 χρόνια λόγω των νέων επενδύσεων.

---

-Το μεγάλο project της ΑΒΑΞ και της διοίκησής της δεν είναι άλλο από τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων σε ξεχωριστή εταιρεία. Ο σκοπός; Να αναδειχθεί η αξία των παραχωρήσεων, η οποία αυτή τη στιγμή δεν αποτυπώνεται στον ισολογισμό της εισηγμένης. Στην ουσία πρόκειται να ανοίξει το «σεντούκι» ύψους 200 εκατ. ευρώ, εξισορροπώντας τον τρόπο ενοποίησης και αποτίμησης. Επομένως, έρχεται ένας νέος φορέας Παραχωρήσεων, που θα ανεβάσει την αξία της μετοχής και θα αναβαθμίσει τις σχέσεις της εταιρείας με τα τραπεζικά ιδρύματα. Με τους πιο υποψιασμένους να κάνουν λόγο πως απώτερος στόχος της εισηγμένης είναι να βγει στις αγορές με νέο ομόλογο και να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια.

---

Παρά την πτώση του κύκλου εργασιών που καταγράφει η Γρηγόρης εξαιτίας της πανδημίας και του γεγονότος πως η κίνηση στα φυσικά καταστήματα έχει υποχωρήσει, η εταιρεία επιμένει στο αναπτυξιακό της πλάνο. Τι περιλαμβάνει αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο έτος θα δούμε νέα καταστήματα Γρηγόρης σε περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, ενώ τηρείται στάση αναμονής για είσοδο σε δύο αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η εταιρεία άνοιξε αρκετά καταστήματα, αυξάνοντας τη συνολική της δυναμικότητα, ενώ για φέτος εκτιμά πως θα υπάρξει καλύτερο κλίμα στην αγορά συγκριτικά με το 2020, αν και ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

---

-Ειδήσεις έβγαλε η τοποθέτηση του Αλέξη Πατέλη σε εκδήλωση της Dianeosis. Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού σημείωσε πως φέτος θα εισρεύσουν 4 δισ. ευρώ στη χώρα, ενώ εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ.  Ο ίδιος επεσήμανε πως τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δράσεις και ο λόγος είναι πως έχουν τεθεί δικλείδες ασφαλείας και ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπου οι προϋπολογισμοί θα περνούν πρώτα από εξωτερικό σύμβουλο που θα τους ελέγχει. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Τράπεζα της Ελλάδας και τις προβλέψεις της πως η αύξηση ΑΕΠ σε διάστημα εξαετίας θα είναι περίπου 30%. Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο νέων μνημονίων. «Βγάλτε το από το μυαλό σας»…

---

Έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον Γερμανών, Άγγλων, Γάλλων και Ισραηλινών για επενδύσεις στη χώρα μας. Οι επενδύσεις εντοπίζονται κυρίως στον κλάδο του real estate, με την εταιρεία συμβούλων EXL Consulting να εκπροσωπεί αρκετούς από τους επενδυτές που θέλουν να μπουν στην αγορά.