Βήμα προς βήμα η διαδικασία για τον εμβολιασμό - Ραντεβού, sms και κινητές μονάδες

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για τον εμβολιασμό - Ραντεβού, sms και κινητές μονάδες

Μέσω της πλατφόρμας της άυλης συνταγογράφησης, της ηλεκτρονικής διεύθυνσης emvolio.gov.gr, καθώς και από τα μη ψηφιακά κανάλια θα ενημερώνονται οι πολίτες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Τα ραντεβού θα πραγματοποιούνται μέσω αποστολής SMS. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι για τους πολίτες που δεν μπορούν διαπιστωμένα να μεταβούν για εμβολιασμό, όπως άνθρωποι με αναπηρία, θα πηγαίνουν σε αυτούς κινητές ομάδες.

Ο κ. Κικίλιας δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, ελεγμένο από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων, και δωρεάν.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα με την συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο πολίτης σε κάθε γεωγραφική περιοχή να ενημερώνεται για την ώρα και το σημείο εμβολιασμού.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την άυλη συνταγογράφηση (ως τώρα έχουν εγγραφεί περίπου 850.000), απ’ όπου στη συνέχεια, μέσω αυτής, θα αποστέλλεται ένα SMS με το προτεινόμενο ραντεβού και για τις δύο δόσεις του εμβολίου. Το επόμενο βήμα θα είναι να απαντά ο πολίτης με ένα ναι ή όχι για το αν τον βολεύει η ημερομηνία για τον εμβολιασμό.

Δεύτερη επιλογή όσον αφορά την ενημέρωση θα είναι η ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr, ενώ τρίτη επιλογή θα είναι τα μη ψηφιακά κανάλια.

Επίσης, για την αποφυγή τηλεφωνικού «συνωστισμού» λόγω των μαζικών κλήσεων εξετάζεται να μην λειτουργήσει call center για να κλείσουν τα ραντεβού, αλλά να δέχονται ηχητικό μήνυμα στο κινητό τους, όπου θα ενημερώνονται για την ημερομηνία του προγραμματισμένου ραντεβού τους για το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι βάση του χρονοδιαγράμματος τον Ιανουάριο αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με τους ανθρώπους του συστήματος Υγείας και τις ευπαθείς ομάδες να λαμβάνουν πρώτοι το εμβόλιο.

Εν συνεχεία τον Φεβρουάριο προγραμματίζεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί σε πολίτες άνω των 50 ετών, με τον υπόλοιπο  πληθυσμό  να  εμβολιάζεται μέχρι τον Μάρτιο. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.