Βενεζουέλα: Η Εθνοσυνέλευση διευρύνει τις εξουσίες του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Η Εθνοσυνέλευση διευρύνει τις εξουσίες του Μαδούρο

Η φιλοκυβερνητική εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε την Πέμπτη νόμο που επιτρέπει στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να υπογράφει εμπιστευτικές πετρελαϊκές συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες και ξένα κράτη, σε απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Μαδούρο παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο «αντι-αποκλεισμού», μία παράλληλη νομοθεσία που δημιούργησε για να παρακάμψει το Κογκρέσο, όπου ηγείται η αντιπολίτευση.

«Μπορούμε να προσφέρουμε στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ένα νομικό εργαλείο για να συνεχίσει τη μάχη, και να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό», δήλωσε ο Ντιοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης και αντιπρόεδρος του κυβερνόντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο νόμος επιτρέπει αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας των κοινοπραξιών μεταξύ της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA και ιδιωτικών επιχειρήσεων, αν και δεν διευκρινίζεται το ποσοστό συμμετοχής της PDVSA σε μελλοντικές κοινοπραξίες.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της μείωσης παραγωγής πετρελαίου και του περιορισμού των εξαγωγών εξαιτίας των κυρώσεων.