7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Βενεζουέλα: Ανταλλαγή εμβολίων με πετρέλαιο προτείνει ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Ανταλλαγή εμβολίων με πετρέλαιο προτείνει ο Μαδούρο

Την πληρωμή εμβολίων με πετρέλαιο πρότεινε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, παρέχοντας ωστόσο λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι εξαγωγές αργού της χώρας που έχει χτυπηθεί από κρίση υποχώρησαν στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δεκαετιών από τότε που η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petroleos de Venezuela το 2019. Η κίνησε διέκοψε τις εξαγωγές της Βενεζουέλας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτρέποντας πολλούς άλλους πελάτες από το να αγοράσουν και αυτοί πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο είπε ότι η Βενεζουέλα εργάζεται για την πληρωμή εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – ο οποίος παρέχει πρόσβαση εμβολίων σε φτωχές χώρες – τόσο μέσω πόρων της χώρας του που είναι «παγωμένοι» σε λογαριασμούς στο εξωτερικό λόγω κυρώσεων, όσο και μέσω αποστολών πετρελαίου.

Κατά τη διάρκεια σχετικής ομιλίας του που μεταδόθηκε από το δίκτυο VTV, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε: «Σήμερα ενέκρινα την αποστολή πετρελαίου σε αντάλλαγμα εμβολίων. Η Βενεζουέλα διαθέτει πετρελαιοφόρα, πελάτες που αγοράζουν πετρέλαιο και θα μπορούσαμε να στείλουμε λίγο από το πετρέλαιο που παράγεται για να αγοράσουμε τα απαραίτητα εμβόλια».

Πάντως, η Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντάλσι Ροντρίγκεζ έχει αναφέρει ότι περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε ξένες τράπεζες, στις οποίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι Αρχές της χώρας λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.