Βέλγιο: Σχηματισμός κυβέρνησης 16 μήνες μετά τις εκλογές

Βέλγιο: Σχηματισμός κυβέρνησης 16 μήνες μετά τις εκλογές

Το Βέλγιο αποκτά επιτέλους νέα κυβέρνηση σήμερα, 16 μήνες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, βγαίνοντας από το αδιέξοδο της ακυβερνησίας. Ο βασιλιάς Φίλιππος αναμένεται να ορίσει πρωθυπουργό τον έως τώρα υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών, επτά γαλλόφωνα και φλαμανδόφωνα κόμματα συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Σοφί Βιλμές, που ηγήθηκε της χώρας κατά τη διάρκεια του κορονοϊού.

Αυτός ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός σηματοδοτεί την επιστροφή των οικολόγων στην εξουσία, ενώ οι φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA, του μεγαλύτερου κόμματος στη Φλάνδρα το οποίο συμμετείχε στην εξουσία στο διάστημα από το 2014 έως το 2018, περνούν στην αντιπολίτευση.

Το Βέλγιο δεν είχε καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας από τον Δεκέμβριο του 2018, όπου κατέρρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού λόγω εσωκομματικών εντάσεων. Σημειώνεται ότι ο Ντε Κρο θα είναι ο πρώτος Φλαμανδός πρωθυπουργός εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια.

AP Photo/Virginia Mayo