Βαρβιτσιώτης στην «El Pais»: Δεν μας χαροποιεί το γεγονός της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Μαδρίτης- Άγκυρας

Βαρβιτσιώτης στην «El Pais»: Δεν μας χαροποιεί το γεγονός της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Μαδρίτης- Άγκυρας

«Δεν μας χαροποιεί το γεγονός της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Μαδρίτης και Άγκυρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». «H Τουρκία είναι μια χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης ενός άξονα στρατηγικής ασφάλειας στη Μεσόγειο, καθώς «η Τουρκία ασκεί πολιτική με όρους στρατιωτικής ισχύος».

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Οι δε αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία «διέπονται από το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμυνας», σημείωσε.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στο ζήτημα της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, έχει θέσει σε εφαρμογή μια περιοριστική πολιτική αποτροπής της εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω των θαλάσσιων συνόρων, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή, δεν εφαρμόζεται εν κρυπτώ καθώς παρακολουθείται από όλους τους διεθνείς δρώντες στην περιοχή, όπως η Frontex και το ΝΑΤΟ, και υπεραμύνεται της αρχής ότι «η ΕΕ έχει σύνορα και πρέπει να τα υπερασπίζεται».

Σε αντίθεση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία αντί να περισυλλέξει τα πλοιάρια, τα προωθεί εκ νέου θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει τους ανθρώπους που φιλοξενεί από 30.000 και υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης το 2015, σε 3.000 σήμερα, δημιουργώντας νέα κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επιπροσθέτως, μιλώντας για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «οφείλει να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Ευρώπη» εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη και «αντί της λήψης αυστηρών μέτρων, τα νέα μέτρα σταθερότητας θα πρέπει να ωθούν στην ανάπτυξη της ΕΕ».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση λόγω πανδημίας, καθώς φέτος θα κλείσουμε με ανάπτυξη της τάξης του 8% σχεδόν, ενώ αναμένεται ανάπτυξη 5% για το επόμενο έτος.