Β. Ψάλτης: Με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, θα βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση

Β. Ψάλτης: Με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, θα βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση

Τη δέσμευση της Alpha Bank να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την επιστροφή της χώρας στην ομαλή οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, επανέλαβε σήμερα ο CEO του Ομίλου Βασίλειος Ψάλτης, από το πάνελ «Covid-19 and Banking: The Leader’s Response» του 5ου Delphi Forum, τονίζοντας παράλληλα ότι η εμπειρία του κορονοϊού επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά τη σημασία που έχουν η προνοητικότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης.

Ο κ. Ψάλτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πανδημία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως απειλή, αλλά και ως ευκαιρία, εξηγώντας πως «ενώ είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στην εθνική προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας, οφείλουμε παράλληλα να στρέψουμε το βλέμμα στο Αύριο».

Νέο παραγωγικό μοντέλο

«Μέσα από την κρίση προβάλλει η ευκαιρία για ένα νέο, βιώσιμο και περισσότερο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας μας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της πρόκλησης μέσω δύο μεγάλων Projects που έχει αναλάβει, τα οποία θα αλλάξουν το επιχειρείν», σημείωσε. Το πρώτο project, όπως εξήγησε, είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «που θα οδηγήσει σε αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, υπερβαίνοντας αβελτηρίες του παρελθόντος και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού», ενώ το δεύτερο project αφορά στο εθνικό εγχείρημα κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η προηγούμενη μακροχρόνια κρίση και δυσχεραίνει περαιτέρω η νέα ύφεση του 2020.

«Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αύξηση της απορροφητικότητας σε σχέση με το, όχι και τόσο τιμητικό για όλους μας, παρελθόν, και για να το επιτύχει αυτό, θα πρέπει να αναλάβει τη συγχρηματοδότηση έργων και, κυρίως, την ενίσχυση του νέου οικοσυστήματος που θα κινητοποιήσει κεφάλαια προς επένδυση», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 5 πρώτων χωρών που θα λάβουν τα αναλογικά υψηλότερα κονδύλια από το Next Generation EU, το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους €750 δισ., τα οποία θα αντλήσει η ΕΕ από τις αγορές. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, θα διοχετευθούν στη χώρα μας περίπου €33 δισ., εκ των οποίων €22,5 δισ. με τη μορφή επιχορήγησης και €9 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων. Επιπλέον, προετοιμάζεται και το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 με περίπου €20 δισ. στη δεκαετία που ανοίγεται μπροστά μας.

«Αυτοί οι ανέλπιστα μεγάλοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πετύχουμε μία συνολική επανεκκίνηση, δίνοντας έμφαση στις δράσεις που η ΕΕ στρέφει την προσοχή της, δηλαδή στην πράσινη οικονομία, στην έξυπνη οικονομία - δηλαδή την ψηφιακή μετάβαση - και στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη (inclusive growth). Η κινητοποίηση των κεφαλαίων αυτών, βάσει των αξόνων που ρητά προσδιορίζει η ΕΕ στην πρότασή της, μπορεί να έχει διττό όφελος, καθώς έχει τη δυναμική να κινητοποιήσει και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό του έθνους», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης και πρόσθεσε ότι «εμείς στην Alpha Bank φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε ως πόλος επαναπατρισμού για τους Έλληνες του εξωτερικού, και ήδη έχουμε να καταφέρει να προσελκύσουμε κάποιους», τόνισε ο κ. Ψάλτης.

Οι κλάδοι αιχμής

Ο CEO της Alpha Bank επιβεβαίωσε τις σημαντικές προοπτικές του τουρισμού, υπενθυμίζοντας ότι η Alpha Bank είναι παρούσα στον κλάδο με χορηγήσεις άνω του €1,7 δισ. και στηρίζει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, «ειδικά τώρα που ως χώρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη θετική δημοσιότητα παγκοσμίως, για τον τρόπο που η χώρα μας διαχειρίστηκε – συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες – την κρίση του Covid-19».

Υπέδειξε επίσης την ενέργεια ως έναν ακόμη τομέα ενδιαφέροντος, στον οποίο η Τράπεζα έχει δεσμεύσει ήδη περισσότερα από €1,3 δισ., ενώ είπε ότι σχεδιάζει εκταμιεύσεις πλέον του €1δισ. για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, την προσεχή διετία. Σημαντική προοπτική ανάπτυξης διακρίνει η Alpha Bank και στον τομέα των τροφίμων, για τον οποίο εκτίμησε ότι «η συνέπεια και η σωστή στρατηγική ανάδειξης του ελληνικού brand μπορούν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας, σε δημιουργία οικονομιών κλίμακος και εξαγωγικές προοπτικές», καθώς επίσης και στο real estate και την αστική ανάπλαση, όπου η Alpha Bank έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από €250 εκατ. για έργα αναδόμησης κτιριακών υποδομών, τα οποία έχει ιδιαίτερη ανάγκη η Αθήνα.