Β. Παπαευαγγέλου: Ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές

Β. Παπαευαγγέλου: Ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές

Την μεγάλη ανησυχία των μελών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς «αν δεν εισακουστούν οι συστάσεις μας, θα γεμίσουν και πάλι οι ΜΕΘ», μετέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ωχαδερφισμό».

Αναφερόμενη στις συναντήσεις της επιτροπής ειδικών, η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Ανησυχούμε πολύ, στην επιτροπή. Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες». Όπως είπε, υπάρχει μικρή μερίδα του πληθυσμού που αμφισβητεί ή έχει κουραστεί. Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε στον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου και λίγο να αυξηθεί η κινητικότητα, αν τηρούμε αυστηρά τα μέτρα θα πετύχουμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια. Η ανησυχία των ειδικών «κοιτά» και το παράδειγμα της Αμερικής. «Έχουμε και το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου τρεις βδομάδες μετά την γιορτή των Ευχαριστιών τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20%» είπε.

«Πριν συναντήσουμε τους γονείς μας πρέπει να σκεφτούμε την έκθεση μας τις τελευταίες εβδομάδες. Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους αποτελεί ευκαιρία υπερμετάδοσης». Να φοράμε τη μάσκα σωστά, να τηρούμε τις αποστάσεις και να φροντίζουμε τον αερισμό συνέχισε η λοιμωξιολόγος.

«Το μέγεθος της παρέας που θα συναντηθεί, αλλά και η διάρκεια της συνάθροισης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Εντυπωσιάζει η δραματική προειδοποίηση του ΠΟΥ συμπλήρωσε.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι «τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η περαιτέρω μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αλλά και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες» τόνισε η κ. Παπαευγγέλου, συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει». Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την «εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα».

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

«Είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε.