Β. Παπαευαγγέλου: Αρκούν 8 λεπτά σε κλειστό χώρο για να αρχίσει η διασπορά

Β. Παπαευαγγέλου: Αρκούν 8 λεπτά σε κλειστό χώρο για να αρχίσει η διασπορά

Την απόλυτη προσοχή των πολιτών αναφερόμενη στις επικείμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επέστησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι σε ένα σπίτι με 20 άτομα χωρίς μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας, για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τις γιορτινές ημέρες που έρχονται. Και πιο συγκεκριμένα η κάθε οικογένεια να καθορίσει το στενό κύκλο συγγενών και φίλων με τους οποίους θα περάσει τις γιορτές».

Η ίδια ζήτησε αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, τη χρήση μασκών στα τραπέζια, αλλά και τον καλό αερισμό των χώρων.

Παράλληλα όπως δήλωσε η ίδια, το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου για τον κορονοϊό στις ευπαθείς ομάδες και δη στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανέρχεται στο 95%, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής «ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο είναι η ηλικία».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες που έχουν γίνει σε περισσότερα από 18.500 άτομα που έχουν εμβολιαστεί και εκ των οποίων οι μισοί ήταν πάνω από 55 ετών και σε ένα εύρος ηλικίας μέχρι 89 ετών, ενώ είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανήλθε στο 95%.

«Το εμβόλιο ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο για τους νέους όσο και για τα άτομα άνω των 55 και 65 ετών», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο πόνος και ακολουθούν η κόπωση και η κεφαλαγία, ενώ πυρετός εμφανίστηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά στις εγκύους, αν και όπως τόνισε η καθηγήτρια, δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός τους, κάποιες που έτυχε να εμβολιαστούν ενώ δεν ήξεραν ότι περιμένουν παιδί, η εγκυμοσύνη τους προχωρά κανονικά. «Για τα παιδιά δε γνωρίζουμε ακόμα τα αποτελέσματα. Σίγουρα όμως στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και αυτά», συμπλήρωσε.