Β. Κικίλιας: Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση στην Αττική - Δημιουργούμε νέες ΜΕΘ

Β. Κικίλιας: Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση στην Αττική - Δημιουργούμε νέες ΜΕΘ

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας περιέγραψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, λίγες ώρες μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας με τα 453 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων τα 174 εντοπίζονται στην Αττική. 

Παράλληλα, μίλησε ότι γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ενάντια στον χρόνο για να αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως είπε, πλέον μόνο στην Αττική έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν 409 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν σε όλη την Ελλάδα 565 κρεβάτια.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λειτουργήσουν 50 νέες κλίνες στο Σωτηρία, άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και συνολικά άλλα 174 κρεβάτια έως το τέλος του χρόνου με δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος.

Όπως είπε ο κ.Κικίλιας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Σεπτέμβριο του 2018, υπήρχε λίστα αναμονής 35 ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ, χωρίς να υπάρχει η πανδημία του κορονοϊού.

Τώρα, με την πανδημία σε έξαρση, έχουμε 99 κενές κλίνες, εκ των οποίων οι 62 είναι για οτιδήποτε άλλο πλην covid και οι άλλες 37 για ασθενείς με κορονοϊό. 

«Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν συμπατριώτη μου που θα ήθελε να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Βρισκόμαστε σε μία πολύ μεγάλη πίεση στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα γενικώς, αλλά ιδιαίτερα εδώ που ζουν 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Ξενοδοχεία καραντίνας για νέους, ασυμπτωματικούς ασθενείς

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία της Αθήνας, είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική «βόμβα», τους κρατάμε στο νοσοκομείο», είπε.

Όπως αποκάλυψε τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα προχωρήσουν, «προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη.Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας».

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους τόνισε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας πως οι στιγμές είναι  κρίσιμες. «Η εφαρμογή των μέτρων είναι ευθύνη αφενός της οργανωμένης Πολιτείας, όμως καταλήγουν στην οικογένειά μας. Καταλήγουν στον τρόπο με τον οποίον συμπεριφερόμαστε στους γονείς μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, σε αυτούς που είναι  ευάλωτοι, που είναι  ευπαθείς ομάδες, που είναι άνω των 65 χρονών, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα.Ο Έλληνας έχει φιλότιμο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν συμπατριώτη μου που θα ήθελε να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή» επισήμανε.