Αυξάνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας μετά την «έξωση» της Huawei από τη Βρετανία

Αυξάνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας μετά την «έξωση» της Huawei από τη Βρετανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκλείσει τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei από τα δίκτυα 5G της χώρας οφείλεται στον ίδιο, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του Πεκίνου.

Χθες, Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι λόγω κινδύνων για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η Huawei δεν θα μπορεί πλέον να έχει ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, ενώ όλος ο υφιστάμενος εξοπλισμός της εταιρείας θα πρέπει να έχει αποσυρθεί έως το 2027.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δηλώσει: «Πείσαμε πολλές, πολλές χώρες, εγώ μόνος μου κυρίως το κατάφερα αυτό, να αποκλειστεί η Huawei, διότι θεωρούμε ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, έναν μεγάλο κίνδυνο ασφαλείας».

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ σχολίασε σήμερα στο Sky News: «Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, έτσι δεν είναι;», και πρόσθεσε ότι η απόφαση βασίστηκε στην τεχνική αξιολόγηση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα συστημάτων 5G.

Το Πεκίνο ωστόσο δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του με τις πρόσφατες εξελίξεις και ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα αντιτίθεται στην απόφαση της Βρετανίας και τόνισε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας αλλά πολιτικής χειραγώγησης εμπορικών και τεχνολογικών ζητημάτων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.