Αυτοί είναι οι πρωταθλητές της καινοτομίας…

Αυτοί είναι οι πρωταθλητές της καινοτομίας…

Του Γιάννη Παλιούρη

Ανάπτυξη, η λέξη της εποχής, το ζητούμενο για το μέλλον. Ανάπτυξη που ισοδυναμεί με τη μεγέθυνση της οικονομίας μιας χώρας, την παραγωγή περισσότερου πλούτου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανάπτυξη που δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, όπως συνειδητοποίησε με σκληρό τρόπο η ελληνική κοινωνία, μόνο μέσω της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αντίθετα, είναι η καινοτομία αυτή που μπορεί να προσδώσει σε μια οικονομία υγιή χαρακτηριστικά. Όμως ποιοι είναι οι πρωταθλητές στο απαιτητικό σπορ του καινοτομείν;

Σύμφωνα με το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ (IFI), το 2019 κατατέθηκαν 333.530 ευρεσιτεχνίες, αριθμός ρεκόρ, αυξημένος μάλιστα κατά 15% σε σύγκριση με το 2018. Και αν στη σκέψη των περισσότερων η λέξη «καινοτομία» φέρνει εταιρείες όπως η Google ή η Facebook, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Συγκεκριμένα, η IBM ΒΒ διατήρησε για 28ο έτος την πρώτη θέση στην κατάθεση ευρεσιτεχνιών, καθώς οι μηχανικοί της πατεντάρισαν 9.262 ευρεσιτεχνίες, 2% περισσότερες από το 2018.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας φιγουράρει η κορεατικήΒΒ Samsung με 6.469 ευρεσιτεχνίες, 11% περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και ακολουθούν η Canon με 3.548 ευρεσιτεχνίες (+16%), η Microsoft με 3.081 (+31%) και η Intel με 3.020 (+10%).

Η LG είναι 6η με 2.805 πατέντες, η Apple 7η με 2.490, η AmazonΒΒ 9η με 2.427 ενώ η Huawei είναι η μόνη κινεζική εταιρεία στην πρώτη δεκάδα με 2.418 ευρεσιτεχνίες. Το γεγονός αυτό έχει από μόνο του σημαντικό ειδικό βάρος, καθώς η Huawei κατέθεσε 44% αιτήσεις σε σύγκριση με το 2018, παρά το ότι ουσιαστικά η αγορά των ΗΠΑ έχει κλείσει γι’ αυτήν. 


Σε ό,τι αφορά το Made in των πατεντών που κατατέθηκαν στην αμερικανική αγορά, το 49% προέρχεται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, το 16% από ιαπωνικές εταιρείες, το 7% από την Νότια Κορέα και το 5% από την Κίνα. 

Τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν φυσικά το παγκόσμιο οικοσύστημα πατεντών, αφού το IFI είναι γραφείο που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ. Είναι, όμως, ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν καθώς σε αυτό καταθέτουν χιλιάδες πατέντες εταιρείες απ' όλο τον κόσμο, αφού οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και κατά συνέπεια όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτές, κατοχυρώνουν τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν ήδη μετασχηματίσει σε βάθος κατεστημένα επιχειρηματικά μοντέλα. Σήμερα, για παράδειγμα, αρκούν μερικοί μόνο τεχνικοί που ελέγχου ρομποτικά συστήματα για να λειτουργήσει ένα ολόκληρο το εργοστάσιο. Έτσι, μπορεί τα στοιχεία της IFI να είναι απλώς στατιστική, αλλά τη στατιστική δεν την προσπερνάς ελαφρά τη καρδία. Είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά και οδηγός λήψης σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον.