Αυτό είναι το μέλλον του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο μπάσκετ

Αυτό είναι το μέλλον του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο μπάσκετ

Το ενδιαφέρον των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για τη φετινή Ευρωλίγκα εξατμίστηκε τη βραδιά του τελευταίου μεταξύ τους ντέρμπι στο ΣΕΦ. Νίκησε ο Παναθηναϊκός με 88-77, έγινε η σχετική πλάκα για μερικές μέρες, αναλύθηκαν με βαρύγδουπο τρόπο και τεράστιες δόσεις υπερβολής τα υπέρ και τα κατά των ομάδων με βάση το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα και όχι τη συνολική τους παρουσία και... τελείωσε η σεμνή τελετή. Ακολούθησε ο βέβαιος – έτσι κι αλλιώς – αποκλεισμός από τα πλέι οφ. Πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, δεν υπάρχει ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκό Κύπελλο, Απρίλιο μήνα. Ούτε η ΑΕΚ στο μπασκετικό Champions League. Είχαν προηγηθεί 30 τελικοί με ελληνική συμμετοχή και 17 τρόπαια!

Το ενδιαφέρον πάει στην επόμενη σεζόν με μια δόση ψύχρας από άποψη προσδοκιών. Οι δύο ομάδες μας, είχαν από τα μικρότερα μπάτζετ στη διοργάνωση, οπότε εξαρχής είχε μείνει χαμηλά και ο πήχης. Ομως οι οπαδοί, συνηθισμένοι από κούπες και άλλες επιτυχίες αρχίζουν να στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη χρονιά περισσότερο αντανακλαστικά και λιγότερο επειδή περιμένουν εντυπωσιακή βελτίωση των δεδομένων. Και πάλι, όμως, τα νέα δεν είναι καλά. Οσο η Ευρωλίγκα εξακολουθεί να μοιράζει ψίχουλα σε σχέση με όσα απαιτούνται για να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό, τόσο οι δικοί μας θα παραμένουν σε χαμηλές πτήσεις. Η οικονομική κατάσταση δεν θα αλλάξει εύκολα και δεν επιτρέπει σπατάλες όπως στο παρελθόν. Η συνολική εικόνα μάλλον θα είναι ίδια και την επόμενη σεζόν: ομάδες που περισσότερο προσπαθούν να κλέψουν μια νίκη παρά να την κατακτήσουν με την ανωτερότητά τους.

Οπως όλα δείχνουν, ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει με ένα «μαζεμένο» προϋπολογισμό και θα ποντάρει σε παίκτες – λαχεία από τον Γιώργο Μπαρτζώκα ο οποίος θα συνεχίσει με την ελπίδα να ανεβάσει επίπεδο αυτό που υπάρχει σήμερα αλλά δεν πείθει. Ο Κουφός πάνω στον οποίο προσπάθησε να ποντάρει, προς το παρόν δεν βγαίνει. Και για να καταλάβουμε την λογική με την οποία σκέφτονται στην ΚΑΕ, αρκεί να πούμε ότι ένας από τους στόχους στην ελληνική αγορά είναι ο Βασίλης Καββαδάς. Σέντερ, 30 χρόνων που είχε παίξει παλιότερα από το 2013 ως το 2015 στην ομάδα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, φέτος βρίσκεται στον Ηρακλή και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εμφανίζει στα παιχνίδια της Basket League μέσο όρο 12.2 πόντους με 63.6% στα δίποντα και 58.5% στις βολές, 8.9 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ, να έχει μαζέψει 152 ριμπάουντ και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστα, με 77 εύστοχα δίποντα. Τι σημαίνουν όλα αυτά σε επίπεδο Ολυμπιακού θα φανεί αν και όταν επιστρέψει...

Ρόλο στον προγραμματισμό θα παίξει και η απόφαση των παλιών. Θα μείνει ο Πρίντεζης; Θα συνεχίσει το μπάσκετ ο Σπανούλης για μια ακόμη σεζόν και με τι δυνατότητα να παίρνει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα δύσκολα; Στην ομάδα δεν θα ήθελαν κατά βάθος να μείνει κανείς από τους δύο. Ομως επειδή πρόκειται για τις «σημαίες» της ομάδας, δεν μπορούν να τους σπρώξουν προς την έξοδο, αν δεν το αποφασίσουν οι ίδιοι.

Πιο ρευστή – απρόβλεπτη, η κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι, πέρα από φήμες γύρω από το αν θα ενεργοποιηθεί ξανά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Μέχρι και ο Λάτσης συμπαίκτης ακούστηκε! Αγνωστο ακόμη το μπάτζετ της νέας σεζόν. Αλλωστε, είναι αμφίβολη ακόμη και η κατάκτηση του φετινού ελληνικού πρωταθλήματος έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην κορυφή της βαθμολογίας. Μόλις πριν λίγες μέρες ο κόουτς Κάτας φρόντιζε να προσγειώσει, λέγοντας ότι «ακόμα και αν το μπάτζετ παραμείνει χαμηλά, θα πρέπει να χτίσουμε μια καλή και νεανική ομάδα, ώστε να προκριθούμε στο Top 8 της Ευρωλίγκας, γιατί μιλάμε για τον Παναθηναϊκό». Φέτος, η ομάδα πορεύτηκε ξοδεύοντας απλά τα έσοδα που είχε συν «κάτι παραπάνω». Κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχιστεί η ίδια τακτική ή θα τσοντάρει ο ιδιοκτήτης όπως γίνεται ως τώρα με μικροποσά στις δύσκολες στιγμές.

Την ίδια στιγμή, ο κόσμος έχει «φτιαχτεί» με τον ερχομό του Χεζόνια και την παρουσία του Νέντοβιτς. Μόνο που για να μείνουν άλλη μία σεζόν, χρειάζονται λεφτά. Ο Κροάτης σταρ πληρώθηκε φέτος από εταιρία αθλητικών ειδών που εκμεταλλεύεται το όνομά του και τη φανέλα του. Θα θελήσει σίγουρα συμβόλαιο κοντά στο 1.500.000 ευρώ το χρόνο συν κάποιες εκατοντάδες χιλιάρικα για να πάρει την «ελευθέρας» του από την Μπαρτσελόνα όπου ανήκει. Ο Νέντοβιτς επίσης θα ζητήσει αύξηση. Ταυτόχρονα θα γίνει μάχη για να κρατηθεί ο ελληνικός κορμός και ειδικά ο Παπαπέτρου με τον Μήτογλου, που δεν αποκλείεται να έχουν κι αυτοί αυξημένες απαιτήσεις. Να πούμε εδώ, ότι ο σύλλογος δουλεύει ήδη ένα ακόμη project που θα ενθουσιάσει τον κόσμο αν προχωρήσει: την απόκτηση των Τούρκων αδερφών Καντέρ. Ο μικρότερος, που παίζει στον Κολοσσό Ρόδου, κάνει εντυπωσιακή σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι πιθανό να πάει στον Παναθηναϊκό. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον δρόμο (είτε τώρα είτε το επόμενο καλοκαίρι) και για τον ακριβοθώρητο αδερφό του, Ενές, που παίζει στο ΝΒΑ. Μόνο που κι αυτός θα ζητούσε σίγουρα επταψήφιο συμβόλαιο.

Γίνεται κατανοητό, ότι με τα 6 εκατομμύρια (συν... κάτι παραπάνω) που ξόδεψε φέτος η ΚΑΕ, όλοι οι παραπάνω δεν μπορούν να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη ταυτόχρονα. Θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του μπάτζετ, γεγονός που είναι αμφίβολο αν θα γίνει και σε ποιο ποσοστό.

Απ' όποια πλευρά κι αν το δούμε, είναι άσκοπο να μπούμε σε ονοματολογία αυτή τη στιγμή είτε για τη μια είτε για την άλλη ομάδα. Το «φεύγουν – μένουν – έρχονται» παραμένει ασαφές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Κανένας δεν ξέρει πότε θα επιτραπεί η είσοδος. Ούτε καν οι ειδικοί. Κι έτσι θα προχωράει το πράγμα...