Αυστρία: Οι πράσινοι αμφισβητούν τον Κουρτς λόγω της έρευνας για διαφθορά

Αυστρία: Οι πράσινοι αμφισβητούν τον Κουρτς λόγω της έρευνας για διαφθορά

Οι Πράσινοι στην Αυστρία, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αμφισβήτησαν την ικανότητα του καγκελάριου Στεμπάστιαν Κουρτς να παραμείνει στη θέση του, αφού βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά καθώς φέρεται να χρησιμοποίησε στο παρελθόν δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Οι Πράσινοι, ένα αριστερό κόμμα βασικό σύνθημα του οποίου στην προεκλογική του εκστρατεία ήταν «η καθαρή πολιτική», επεσήμαναν ότι έχουν καλέσει άλλα κόμματα του κοινοβουλίου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από τον Κουρτς να παραιτηθεί μετά την έναρξη έρευνας από την εισαγγελία διαφθοράς, αν και δεν επιθυμούν όλα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Έχουμε φτάσει σε νέο επίπεδο. Η εντύπωση που δίνει αυτό είναι καταστροφική. Πρέπει να έρθουν στο φως όλα τα γεγονότα. Αυτό αναμένουν οι πολίτες της Αυστρίας», δήλωσε ο επικεφαλής των Πρασίνων και αντικαγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Κόγκλερ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σα να μην συμβαίνει τίποτα. Η ικανότητα του καγκελάριου να ενεργεί έχει αμφισβητηθεί σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Κόγκλερ, ενώ σημείωσε ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του Κουρτς και εννέα άλλων ατόμων με την υποψία της διαφθοράς, της δωροδοκίας και της απιστίας. Ο Αυστριακός καγκελάριος αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, μεταξύ του 2016 και του 2018 «πόροι του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή εκείνη στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εφημερίδα που φέρεται να είχε κάνει τη διευθέτηση αυτή κατονομάστηκε ή φωτογραφήθηκε από άλλα αυστριακά ΜΜΕ: πρόκειται για την ταμπλόιντ Österreich. Η εφημερίδα εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις κατηγορίες.

Ο Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, πάντως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ως αυτό το στάδιο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί, αλλά οι υποθέσεις αυτές αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τον Αυστριακό καγκελάριο, ο οποίος το 2019 κατάφερε να βγει αλώβητος παρά το γεγονός ότι έχασε τον πρώτο του κυβερνητικό εταίρο, το ακροδεξιό FPO λόγω του σκανδάλου διαφθοράς Ibizagate.