Αυστραλία: Μήνυση κατά της κυβέρνησης για απόκρυψη των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής από τους επενδυτές

Αυστραλία: Μήνυση κατά της κυβέρνησης για απόκρυψη των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής από τους επενδυτές

Μια 23χρονη φοιτήτρια κατέθεσε μήνυση εναντίον της κυβέρνησης της Αυστραλίας, κατηγορώντας την ότι απέκρυψε από όσους επενδύουν σε κρατικά ομόλογα της χώρας κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, σε μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε σήμερα, η Καθλίν Ο' Ντόνελ ισχυρίζεται ότι οι επενδυτές που αγοράζουν κρατικά ομόλογα της Αυστραλίας θα έπρεπε να ενημερώνονται για τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και είναι πιθανό να δυσκολέψουν την αποπληρωμή του χρέους.

Η αγωγή αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου παγκοσμίως ακούγονται εκκλήσεις για μία «πράσινη» ανάκαμψη στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού και καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 σε όλο τους το χαρτοφυλάκιο.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί εδώ και χρόνια καυτό θέμα στην Αυστραλία, αλλά ακόμη περισσότερο από το προηγούμενο καλοκαίρι όπου τεράστιες πυρκαγιές μαίνονταν για περίπου τέσσερις μήνες σε μεγάλα κομμάτια της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο 33 ανθρώπων και εκατομμυρίων ζώων.

«Η Αυστραλία είναι εκτεθειμένη και ευπαθής» σε κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αναφέρει η μήνυση. «Κατά συνέπεια, (α) αυτοί οι κίνδυνοι είναι ουσιαστικής σημασίας για τις αποφάσεις επενδυτών που αγοράζουν ομόλογα της κυβέρνησης της Αυστραλίας και (β) οι επενδυτές έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για αυτούς τους κινδύνους».

Η ενημέρωση για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη παγκοσμίως τα δύο τελευταία χρόνια, και οι μέτοχοι αναμένουν καλύτερη ενημέρωση και διαφάνεια σχετικά με αυτό το θέμα.

Οι χρηματοοικονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο επίσης πιέζουν τις τράπεζες να βελτιώσουν τη διαφάνεια σχετικά με την έκθεσή τους σε κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για όσους συμμετέχουν στις αγορές, ένα ζήτημα στο οποίο αναφέρεται και η αγωγή της Ο' Ντόνελ.