Ν. Παπαθανάσης: Αυστηροί έλεγχοι για μάσκες και μέτρα προστασίας στα μαγαζιά

Αυστηροί έλεγχοι για μάσκες και μέτρα προστασίας στα μαγαζιά

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τα μαγαζιά που θα ανοίξουν από τις 4 Μαϊού και τη χρήση της μάσκας, όπου απαιτείται, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και σημείωσε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες λεπτομερείς οδηγίες για τους κανόνες.

Όπως είπε ο Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Ant1 «δεν αλλάζει το όριο του 1 πελάτη ανά 15 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ, όμως στα μικρά εμπορικά καταστήματα το όριο, σε κατάστημα έως 20 τ.μ., είναι η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 ατόμων, προσωπικού και υπαλλήλων, αυξανόμενου κατά 1 προσώπου ανά επιπλέον 10 τ.μ.».

«Προβλέπονται αυστηρά μέτρα για εργαζόμενους και πελάτες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και στους κλειστούς χώρους (σημ: όπως και στα ταξί και στα ΜΜΜ), από όλους και επιπλέον με γάντια και άλλα είδη προστασίας από το προσωπικό, αλλά και απολύμανσης των χώρων και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται πχ. στα κομμωτήρια, όπου οι πελάτες θα πηγαίνουν μόνο με ραντεβού, προς αποφυγή συνωστισμού», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης .

Όπως σημείωσε, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το κράτος δεν ήρθε για να έχει κάποιο άλλο όφελος», συμπληρώνοντας ότι «θα δοθούν οδηγίες και για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος μάσκα μόνος του, στο σπίτι του».

Ο κ. Παπαθανάσης πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες λεπτομερείς οδηγίες για τους όρους που πρέπει να τηρούνται ανά περίπτωση και ανά κατάστημα, πχ. στην εστίαση, αναφέροντας πάντως ότι σε οριζόντια μέτρα υπάρχουν πάντοτε και ιδιαίτερες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι σήμερα γίνονται 500 έλεγχοι κάθε ημέρα στην αγορά, από διάφορα κλιμάκια.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο, για την προστασία όλων.