ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Αυλαία από εβδομάδα για μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά

Αυλαία από εβδομάδα για μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά

Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» και τις πολύμηνες καθυστερήσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων ηλεκτρονικά.

Σε πρώτη φάση, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καλύπτει τις αγοραπωλησίες ακινήτων και σε δεύτερη φάση, εντός όμως του 2021, τις δηλώσεις γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών και κάθε άλλη ειδική κατηγορία περιουσίας, ακόμη και τις δωρεές σε χρήμα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν με ένα ηλεκτρονικό φάκελο, μερικά «κλικς», χωρίς επίσκεψη στην εφορία, παρά από το γραφείο του συμβολαιογράφου, να κλείνουν τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.

Στην ουσία όπως είχε προβλέψει το Liberal, η διαδικασία θα προβλέπει ότι:

Ο αγοραστής θα πηγαίνει στον συμβολαιογράφο ο οποίος θα συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ κλπ) και θα συντάσσει το συμβόλαιο.

Η δήλωση του φόρου μεταβίβασης θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και το σύστημα θα υπολογίζει αυτόματα τον φόρο μεταβίβασης. Μάλιστα θα επιδιωχθεί το σύστημα να βγάζει αυτόματα την τιμή ζώνης για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση.

Το σύστημα θα εκδίδει την ταυτότητα οφειλής και ο αγοραστής θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο ηλεκτρονικά, ακόμη και με πιστωτική κάρτα.

Σε περίπτωση που ο αγοραστής έχει δικαίωμα απόκτησης πρώτης κατοικίας –που σημαίνει και απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης- θα γίνεται υπεύθυνη δήλωση από τον υποψήφιο αγοραστή. Η εφορία ωστόσο, θα έχει το δικαίωμα ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι λόγοι χορήγησης του προνομίου της φορολογικής απαλλαγής.

H ηλεκτρονική εφαρμογή παρουσιάστηκε ήδη προ ημερών στους συμβολαιογράφους. Σημειωτέον ότι τους τελευταίους μήνες, λόγω και της πανδημίας, επικρατεί πραγματικός «γολγοθάς» για τους υποψήφιους αγοραστές. Η συνήθης επί χρόνια διαδικασία που έφερνε τον υποψήφιο αγοραστή στην ουρά του τμήματος κεφαλαίου προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη υπογραφή από τον ελεγκτή (αλλά και την ταυτότητα οφειλής του φόρου μεταβίβασης) αντικαταστάθηκε με μια διαδικασία κατάθεσης της δήλωσης μεταβίβασης στο πρωτόκολλο.

Μέχρι όμως να φτάσει η δήλωση από το πρωτόκολλο στον ελεγκτή και να σταλεί η απάντηση στον υποψήφιο αγοραστή, περνούσαν εβδομάδες. Στην ταλαιπωρία συνέβαλε καθοριστικά η πανδημία που έφερε την τηλεργασία και τα… ραντεβού στις εφορίες.