Άθλος η ιχνηλάτηση των περιστατικών

Άθλος η ιχνηλάτηση των περιστατικών

Το καλοκαίρι και η χαλαρότητα που φέρνουν μαζί τους και οι υψηλές θερμοκρασίες, έχουν το τίμημά τους με τον κορονοϊό. Ολοένα και αυξάνεται η συχνότητα προσβολής νεώτερων ηλικιών, καθώς οι δραστηριότητες είναι συχνότερες σε σχέση με τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.

Τα τελευταία δεδομένα από την επιτήρηση του ιού, δείχνουν άνοδο στις ηλικίες μέχρι 40 ετών, όπου συνήθως η ασθένεια δεν εμφανίζει έντονα συμπτώματα, ούτε χρειάζεται νοσηλεία, με αποτέλεσμα οι φέροντες τον ιό να μην αναγνωρίζουν ότι πάσχουν και να διασπείρουν τη νόσο τους σε όποιον βρεθεί κοντά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας όντας ασθενείς χωρίς να το γνωρίζουν όμως.

Η διασπορά ευνοείται ιδιαίτερα και από τη λάθος χρήση της μάσκας, όπου πολλοί κυκλοφορούν με τη μύτη έξω από αυτήν, ακόμη και σε κλειστούς χώρους με τη δικαιολογία της δυσχέρειας της αναπνοής ή ακόμη και με τη μάσκα στο πηγούνι "για καλύτερη αναπνοή", ακυρώνοντας πρακτικά την προστασία υγιών και ασθενών, ταυτόχρονα.

Όλα αυτά μαζί, οδηγούν σε μια πολύ δύσκολη ιχνηλάτηση, όπου στην πραγματικότητα χρειάζεται κανονική ανάκριση για να αναγνωρίσουν οι ειδικοί πώς ο κάθε ασθενής κόλλησε τη νόσο, αφήνοντας καθημερινά από 11-22 κρούσματα να χαρακτηρίζονται ως αγνώστου προελεύσεως ("ορφανά") ή σε εκκρεμότητα διερεύνησης.

Αυτά τα κρούσματα όμως, δηλώνουν και τη διεύρυνση της διασποράς της νόσου στον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο, ο οποίος καθημερινά μεγαλώνει, κάνοντας τον έλεγχο της ασθένειας ολοένα και δυσκολότερο.

Από χθες μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα σε παιδιά μέχρι 17 ετών, 20 νέα κρούσματα σε νέους ενήλικες 18-39 ετών, 25 νέα κρούσματα σε άτομα 40-65 ετών και 8 νέα κρούσματα σε υπερήλικες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 17 αφορούσαν ταξιδιώτες, τα 18 συσχετίσθηκαν με ταξιδιώτες, ενώ για άλλα 22  θεωρούνται "ορφανά", καθώς παρέμεινε άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης.

Διασταυρούμενη ανοσία

Ο SARS2 είναι ένας από τους 7 κορονοϊούς που πλήττουν τους ανθρώπους, με τον SARS1 και τον MERS να έχουν ευτυχώς εξαφανιστεί. Οι άλλοι τέσσερις τύποι κορονοϊού που πλήττουν και τον άνθρωπο - εκτός από τα ζώα - και παραμένουν στη φύση, προκαλούν μόνο κρυολόγημα. Όμως παρότι ξεπερνιούνται εύκολα,  κι αυτοί δεν είναι τελικά τόσο αθώοι. 

Πρόσφατη μελέτη στη Σιγκαπούρη, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά με σαφήνεια, ότι η ανοσία που αφήνουν οι ήπιοι κορονοϊοί στο πέρασμά τους, δεν μένει απλά στα εξουδετερωτικά αντισώματα που παραμένουν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα (έως έξι μηνών). Αντίθετα, παρατηρείται ανοσία και από τα Τ - λεμφοκύτταρα, τα οποία διατηρούν τη μνήμη, καθώς πρόκειται για τα επιθετικά στοιχεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τον εισβολέα του οργανισμού μας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 23 άτομα που επέζησαν του SARS. Τα άτομα αυτά διατηρούν μέχρι και σήμερα, 17 χρόνια μετά, Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης, τα οποία σήμερα αναγνωρίζουν τμήματα του SARS2 που προκαλεί την COVID-19. 

Οι ερευνητές προχώρησαν και σε έλεγχο 37 υγιών ατόμων που δεν είχαν ιστορικό ούτε COVID-19 ούτε SARS. Διαπιστώθηκε ότι πάνω από τους μισούς εθελοντές, είχαν επίσης Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνώριζαν μία ή περισσότερες από τις πρωτεΐνες SARS2, αφήνοντας υπόνοιες ότι η ανοσία που διατηρούν προέρχεται από προηγούμενη λοίμωξη με τους κορονοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή ενδεχομένως και από την έκθεση σε άλλους μέχρι τώρα άγνωστους για τον άνθρωπο κορονοϊούς. 

Για την επιβεβαίωση του τελευταίου ευρήματος, που οδηγεί σε υπόνοιες διασταυρούμενης ανοσίας, οι μελέτες θα συνεχιστούν.