Αθ. Σκουτέλης: Υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αθ. Σκουτέλης: Υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι σε μέρη όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις και καθώς υπάρχουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, καλό θα είναι να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία με τη χρήση διπλής μάσκας.

Επιπρόσθετα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, ο κ. Σκουτέλης δήλωσε σύμφωνος με τη χρήση της διπλής μάσκας ίσως και στα σούπερ μάρκετ, κάτι, που όπως είπε, θα ερευνηθεί από την επιτροπή αργότερα. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η χρήση της διπλής μάσκας, αλλά η σωστή χρήση της, επιμένοντας ότι πρέπει να τη φοράμε σωστά.

Για το θέμα των εμβολίων, είπε ότι αυτά έρχονται σε δόσεις και χωρίς προβλεψιμότητα σε βάθος χρόνου και ό,τι έχουμε το διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για την προθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις δύο όψεις του συστήματος και όπως είπε χαρακτηριστικά «από τη μία βλέπουμε το αλαλούμ με τα χιόνια και τα συναφή και από την άλλη το πόσο καλά οργανώθηκε το σύστημα ώστε να μη χαθεί ούτε μία δόση, να μη χάσει τον εμβολιασμό ούτε ένας πολίτης».

Για την εξέλιξη της πανδημίας, o κ. Σκουτέλης ανέφερε πως μπορεί να έχουμε λιγότερα κρούσματα αλλά χρειάζεται να συνυπολογίζεται και η κάλυψη των μονάδων εντατικής θεραπείας που διατίθενται για ασθενείς με COVID καθώς όπως είπε οι μονάδες ΜΕΘ δεν είναι μόνο για ασθενείς με COVID αλλά είναι και για άλλους ασθενείς.

Πρόσθεσε επίσης πως το σύστημα αντέχει ακόμα και αναφέρθηκε στα εναλλακτικά σενάρια, όπως για παράδειγμα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που στην Αθήνα είναι πολύ περισσότερα και πιο καλά οργανωμένα απ΄ό,τι στη Θεσσαλονίκη και μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών μη COVID ώστε να ενισχυθούν οι μονάδες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση του lockdown o κ. Σκουτέλης απάντησε ότι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς πίεση στις ΜΕΘ χρειάζεται να περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών οι οποίοι διαθέτουν τα αναλυτικά στοιχεία.