ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1992η
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Αστική κινητικότητα σε 4 τροχούς για όλους

Αστική κινητικότητα σε 4 τροχούς για όλους

Το μικρό Citroen AMI πωλείται ήδη στη Γαλλία από τον περασμένο Μάιο, έχοντας στο ενεργητικό του ήδη 2.400 «κομμάτια». Πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα, με μηδενικές εκπομπές CO2 που αποτελούν διαβατήριο για πρόσβαση σε οποιοδήποτε αστικό κέντρο, ακόμα και το πλέον αυστηρό σε σχέση με τους ρύπους, προσφέροντας αθόρυβες μετακινήσεις. Διαθέτει μπαταρία που επαναφορτίζεται σε μόλις τρεις ώρες – και μάλιστα με σύνδεση σε μια τυπική ηλεκτρική πρίζα σούκο, όπως ένα… smartphone.

Οι εξαιρετικά compact διαστάσεις του - μήκος μόλις 2,41 μ. – κατεβάζουν τη διάμετρο του κύκλου στροφής στα 7,20 μ. προσδίδοντάς του ανεκτίμητη ευελιξία στην πόλη και διευκολύνοντας απίστευτα την εξεύρεση θέσης στάθμευσης, αλλά και την ίδια τη διαδικασία του παρκαρίσματος. Tο βάρος του περιορίζεται στα 485 kg, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και διευκολύνοντας την μπαταρία των 5,5 kWh να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή αυτονομία.

Μικρό, λοιπόν, στο… μάτι, αλλά μεγάλο όταν βρεθείς στο εσωτερικό του, το AMI επιτρέπει σε δύο άτομα να μετακινούνται καθισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον με άνεση, σε ένα κλειστό, θερμαινόμενο, φωτεινό και προστατευμένο από τους εξωτερικούς θορύβους σαλόνι.

To Citroen AMI είναι, λοιπόν, μια πρωτότυπη και συμπληρωματική εναλλακτική λύση αστικής κινητικότητας - και μάλιστα βιώσιμης - στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε πολίτης στη Γαλλία, από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών*.

Η καθολική αυτή πρόσβαση διευκολύνεται από ευέλικτες "a la carte" προσφορές, με το AMI να προσφέρεται σε όλους, για όσο και όταν το χρειάζονται. Ξεκινώντας από την αγορά του οχήματος που κοστίζει 6.000 € (έκπτωση 900 €) και φθάνοντας μέχρι το “car sharing”, τη δυνατότητα δηλαδή κοινής χρήσης του οχήματος με χρονοχρέωση που ξεκινά από 0,26 €/λεπτό. Ενώ διαθέσιμα είναι και προγράμματα μηνιαίας ενοικίασης από 19,99 €/μήνα.

Και επειδή ζούμε στην ψηφιακή εποχή, η Citroen δημιούργησε ένα ενιαίο ιστότοπο πωλήσεων στο διαδίκτυο (για τη Γαλλία), store.citroen.fr/AMI, που προσφέρει εξοικονόμηση χρόνο στους υποψήφιους αγοραστές. Το Citroen AMI διατίθεται καθημερινά και όλο το 24ωρο -“24/7”- σε οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή (smartphone, tablet ή υπολογιστή) και μπορεί να εξερευνηθεί, να διαμορφωθεί, να παραγγελθεί και να πληρωθεί χωρίς ο αγοραστής να απομακρυνθεί από το σπίτι του. 

Μπορεί επίσης κανείς να κάνει κράτηση για μια δοκιμή (test drive), η οποία μάλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί με σημείο εκκίνησης το σπίτι του, να λάβει επιπλέον πληροφορίες μέσω του ειδικού τηλεφωνικού κέντρου, να επιλέξεi τη διεύθυνση παράδοσης κ.λπ. Ενώ ένα άλλο πρωτότυπο χαρακτηριστικό του #AMI: μπορεί να παραδοθεί στο σπίτι όπως και κάθε άλλο καταναλωτικό προϊόν.

Ενώ μέσα από τη συνεργασία της με το δίκτυο Fnac-Darty, που αποτελεί στη Γαλλία ένα ηγέτη στις online πωλήσεις και την εξυπηρέτηση πελατών και βασικό παράγοντα στην αγορά αστικής κινητικότητας, η Citroen επιδεικνύει την κουλτούρα της καινοτομίας καθώς προσεγγίζει νέους πελάτες.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε παραπάνω οδήγησαν την κριτική επιτροπή του AutoBest, που αποτελείται από δημοσιογράφους εξειδικευμένους στο ρεπορτάζ αυτοκινήτου από 31 ευρωπαϊκές χώρες, να απονείμει στο Citroën AMI το ειδικό βραβείο «A STAR IS BORN». Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση του καινοτόμου χαρακτήρα αυτής της νέας ατομικής λύσης βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστό το αν και πότε θα έρθει το Citroen AMI στην Ελλάδα. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι τέτοιου τύπου προτάσεις συμβάλλουν επί της ουσίας και στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα, και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γιατί τελικά ο χώρος στον οποίο η ηλεκτροκίνηση είναι άκρως ενδεδειγμένη, είναι οι πυκνοκατοικημένες πόλεις.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ AMI

Μήκος: 2.41 m

Πλάτος: 1.39 m (χωρίς τους καθρέπτες)

Ύψος: 1.52 m

Διάμετρος κύκλου στροφής: 7,20 m

Βάρος (χωρίς μπαταρία): < 425 kg

Βάρος (με μπαταρία): 485 kg

Μπαταρία: 5,5 kWh

Ηλεκτροκινητήρας: 6,0 kW

Ταχύτητα: 45 km/h

Αυτονομία: 70 km

* Το Ami στη Γαλλία μπορεί να οδηγηθεί χωρίς άδεια, από την ηλικία των 14 ετών, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να το οδηγήσουν άτομα άνω των 16 ετών.