Αρχές Φεβρουαρίου «δείχνουν» οι ειδικοί για το άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων

Αρχές Φεβρουαρίου «δείχνουν» οι ειδικοί για το άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων

Σε αυξημένη επιφυλακή για την πορεία της πανδημίας στην Αττική βρίσκονται υγειονομικές αρχές, ενόψει και της εισήγησης που αναμένεται να κάνουν σήμερα οι ειδικοί για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων με τις πληροφορίες να μιλούν για τις αρχές Φεβρουαρίου. Η απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή στα θρανία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ζωτικής σημασίας ανάγκη ισότιμης πρόσβασης στη γνώση, κοινωνικοποίησης και ψυχικής υγείας των παιδιών και την αποφυγή απότομης αύξησης των κρουσμάτων.

Το πότε και υπό ποιες προυποθέσεις μπορεί να γίνει η επιστροφή στα σχολεία εξετάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, με το άνοιγμα των σχολείων να έχει προβάδισμα έναντι του ανοίγματος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σκεπτικό βάσει του οποίου συνεδριάζουν σήμερα οι ειδικοί συνδέεται με το γεγονός ότι η λειτουργία των σχολείων, υπό προϋποθέσεις, δεν δείχνει να εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη διασπορά του κορωνοϊού. Τα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενα σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η επιτήρηση των χώρων από τους εκπαιδευτικούς, περιορίζει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τους κινδύνους, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας υπέρ της επαναλειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου δεν χρειάζονται συνοδό κατά τη μετακίνησή τους προς και από το σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα θα συνοδευτεί με την ανάγκη τήρησης πρωτοκόλλων, δηλαδή δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση του κορωνοϊού, μέτρα για τα διαλείμματα, ενδεχομένως διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών, κ.ό.κ.

Τούτο δεν σημαίνει ότι οι εστίες ανησυχίας έχουν εκλείψει. Το πρωί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι στην Αττική βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα – τα μισά πανελλαδικά - και το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων, απαιτεί μεγάλη προσοχή. Σήματα κινδύνου εκπέμπουν τόσο η ανάλυση από τα λύματα στην Αθήνα που δείχνει ότι ναι μεν δεν υπάρχει αύξηση, ωστόσο δεν παρατηρείται και μείωση, σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαίδη, όσο και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, μετά και τον εντοπισμό κροσυμάτων σε περιοχές της Αττικής. Το νέο αυτό στέλεχος έχει αυξημένη μεταδικότητα και η κατάσταση ξεφύγει, τότε ο κίνδυνος να αυξηθούν και πάλι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι ορατός, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρρηγιάνης.
Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν πάντως την εμπειρία από τη λειτουργία των σχολείων πριν από το δεύτερο lockdown για να δουν τι πήγε λάθος και ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν, ώστε το άνοιγμα γυμανσίων, λυκείων, να γίνει με τις όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Το πιο λογικό είναι τα Γυμνάσια - Λύκεια να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου», δήλωσε και ο καθηγητής Νίκος Σύψας,  ενώ ως απόλυτη προτεραιότητα χαρακτήρισε την επαναλειτουργία τους η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά το πράσινο φως για άλλες δραστηριότητες, το θέμα απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν από τις 25 Ιανουαρίου τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών και από την ίδια ημερομηνία να επιτραπεί το κυνήγι εντός νομού, χωρίς δηλαδή μετακίνηση σε άλλη Περιφέρεια, αφού η απελευθέρωση των μετακινήσεων δεν αναμένεται να υλοποιηθεί πριν τις 8 Φεβρουαρίου.

Στο ζήτημα των χιονοδρομικών κέντρων υπάρχει διχογνωμία για το πότε πρέπει να ανοίξουν, κάτι που προς το παρόν αργεί, ενώ όσον αφορά την εστίαση, η επαναλειτουργία της δεν θεωρείται πιθανή πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. 

Παραμένει ο προβληματισμός, παρά τις μειωμένες διαγνώσεις

Σε σχετικά καλό επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση σταθεροποιείται όσο τηρούνται τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν ωστόσο να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών.

Αυτές ήταν οι βασικές επισημάνσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο οποίος ανέφερε πως στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η νόσος Covid-19 στην Ευρώπη και κυρίως για τη μετάλλαξη του ιού. «Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», είπε η κυρία Γκάγκα.