7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Αρ. Πελώνη: Διεύρυνση και όχι απελευθέρωση του ωραρίου της εστίασης

Αρ. Πελώνη: Διεύρυνση και όχι απελευθέρωση του ωραρίου της εστίασης

Το ενδεχόμενο της άμεσης κατάργησης του ωραρίου κυκλοφορίας απέκλεισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επισημαίνοντας ότι «δεν τελειώσαμε με την πανδημία».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε ότι «σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή περιμένουμε την εισήγηση της για τη διεύρυνση του ωραρίου και της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους». «Νομίζω πρέπει να συζητάμε για διεύρυνση, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα.

Σε ερώτηση σχετικά με τα προνόμια εμβολιασμένων αποσαφήνισε ότι οι συζητήσεις αφορούν σε διευκολύνσεις σε ανθρώπους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Όπως είπε χθες κι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανοίξει επί της ουσίας το θέμα των διευκολύνσεων, αν δεν δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενήλικες για πρόσβαση στο εμβόλιο, ξεκαθάρισε. «Ένα ζήτημα είναι οι διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα, άλλο η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, περιμένουμε τη γνωμοδότηση της επιτροπής βιοηθικής» υπογράμμισε η κ. Πελώνη. 

Για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ήδη μπορεί να τυπώνεται ή κάποιος να έχει στο κινητό του. Σχολίασε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη που έγινε ευρωπαϊκός κανόνας και είχε λοιδορηθεί. 

Υπενθύμισε ότι αύριο Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 25-29 και την επόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 18-24.

«Self test από φαρμακεία έως 19 Ιουνίου»

«Υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για διανομή των self test μέχρι 19 Ιουνίου και προφανώς πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο. Αν γίνει κάτι διαφορετικό θα εκληφθεί ως εκβιασμός από το συγκεκριμένο σύλλογο» δήλωσε αναφορικά με το θέμα της αναστολής της διάθεσης των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. «Θα συζητήσουμε και τα θεσμικά ζητήματα των φαρμακοποιών, αλλά δεν είναι η ώρα εν μέσω πανδημίας» είπε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία με τα φαρμακεία, ωστόσο αν αυτό δεν είναι εφικτό θα βρεθούν άλλοι τρόποι διανομής. 

Προοδευτικό το εργασιακό νομοσχέδιο 

Για το εργασιακό νομοσχέδιο η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία του ’80.  

«Προφανώς δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες δεκαετίες με νομοθεσία του 1980 δίνει λύσεις σε ζητήματα της πραγματικής ζωής και των πραγματικών εργαζομένων, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις και να ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική». Υπάρχουν, συνέχισε η Αριστοτελία Πελώνη, ζητήματα αδήλωτης εργασίας, αδήλωτων ή απλήρωτων υπερωριών προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπως νέες άδειες που θεσμοθετούνται, όπως οι ρυθμίσεις για αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης, δίνεται δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το θελήσει, για εναλλακτικό τρόπο στις υπερωρίες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να συμφιλιώσει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα βάλει όλα στο ίδιο τσουβάλι διαστρεβλώνοντας» ανέφερε η κ. Πελώνη. «Άλλο οι υπερωρίες, άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας» πρόσθεσε. 

Επισήμανε ακόμα ότι δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού, καθώς, όπως είπε, ο προηγούμενος έγινε πριν από 6 μήνες κι ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συνεχών αλλαγών.