Απρόβλεπτος ο κορονοϊός, όσο και τα γκολ του Χαριστέα στο EURO

Απρόβλεπτος ο κορονοϊός, όσο και τα γκολ του Χαριστέα στο EURO

Ο Ισπανός βιολόγος Χουλιάν Σερόν είναι ο πρώτος που θέλησε να αναλύσει τον Covid-19 με ποδοσφαιρικούς όρους. Το πρώτο πράγμα με το οποίο σκέφτηκε να συγκρίνει την πανδημία στο τελευταίο του βιβλίο, ήταν η πορεία της Εθνικής μας στο Euro του 2004! Τόσο απρόβλεπτη, όσο και τα γκολ του Χαριστέα σε κείνο το αξέχαστο τουρνουά. «Στους 12 μήνες που ζούμε τον κορονοϊό, μπορούμε να πούμε πως μας έχει δώσει πάρα πολλές εκπλήξεις. Σαν την… Ελλάδα του Αγγελου Χαριστέα στο Euro του 2004».

Οι συγκρίσεις του ιού με ποδοσφαιρικές καταστάσεις λογικό να προκαλούν ενδιαφέρον. Γι αυτό και το ... τερμάτισε. «Οι μάσκες είναι σαν τους τερματοφύλακες. Σαν τον Ομπλακ ή τον Κασίγιας. Εχουμε και τα αυτογκόλ, που έχουν να κάνουν με τις φράσεις… «να σώσουμε τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα», καθώς καταλήγουν παντα σε σκληρότερα μέτρα επειδή ο κορονοϊός μετά από τέτοιες εορταστικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις εξαπλώνεται.

Συνεχίζει, λοιπόν, απτόητος: «Εχουμε τα PCR τεστ που είναι σαν τον Ιμπραΐμοβιτς και τα rapid που μοιάζουν με τον Νεϊμάρ και τον Ντεμπελέ. Τώρα φτάσαμε στην παράταση και η ομάδα μας ρίχνει στο γήπεδο κάποιους καλούς ποδοσφαιριστές της: τα εμβόλια. Ομως, ο ιός έχει επίσης μερικούς καλούς παίκτες που ετοιμάζεται να φέρει από τον πάγκο: είναι οι μεταλλάξεις».

Στο τέλος, συγκρίνει τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ με τον Γιόχαν Κρόιφ! «Ο Φλέμινγκ ανακάλυψε πώς να πολεμάμε τα βακτήρια με την πενικιλίνη αλλάζοντας την ιατρική. Ο Κρόιφ άλλαξε ολοκληρωτικά το ποδόσφαιρο με το 4-3-3 και το Total Football».

Απ' όποια πλευρά και να το δούμε το βιβλίο είναι μια ευχάριστη νότα στο τρομολαγνικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε για περισσότερο από ένα χρόνο. Με γεύση από Ελλάδα βεβαίως - βεβαίως...