Από 20 έως 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Από 20 έως 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Ανάβουν οι προβολείς και φέτος για το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 20 έως και το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και online μέσα από το www.chaniafilmfestival.com.

Πρόκειται για φεστιβάλ με πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, με μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες και animation, εκθέσεις, masterclasses, εκδόσεις, πάρτι, πολλές δράσεις, ειδικές προβολές, αφιερώματα και πλούσιο κατάλογο ταινιών και εργαστηρίων για την Εκπαιδευτική Κοινότητα αλλά και τους συντελεστές των ταινιών να είναι δίπλα στο κοινό για να μοιραστούν όλοι μαζί σκέψεις και εντυπώσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, έκανε λόγο για έναν πολιτιστικό παλμό, ο οποίος περά της ζωντανής θέασης και της διαδικτυακής εμπειρίας θα μεταφέρεται μέσα από το CFF radio, που για μια ακόμη φορά θα εκπέμπει - στα fm αλλά και διαδικτυακά - 7-9 μ.μ. από το στύντιο του, στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

«Από το ραδιόφωνο θα περάσουν καλεσμένοι και θεατές μεταφέροντας εμπειρίες και εντυπώσεις. Επίσης, μέσα από το κανάλι του 9ου CFF στο youtube, θα υπάρχει μια καθημερινή, ειδική, ζωντανή εκπομπή, η οποία θα δίνει τον παλμό του Φεστιβάλ με παρουσιάσεις, συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις», όπως ανέφερε ο κ. Φραντζεσκάκης

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους διοργανωτές, το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, τιμώντας τη Μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, επιλέγει να κάνει πρεμιέρα με μια εμβληματική συνεργασία, που δημιούργησε μία από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού σινεμά. Το "Ζ" του Κώστα Γαβρά, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί μέρος της συνέργειας των δύο Φορέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ». Το «ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ» είναι ένα πρόγραμμα διάσωσης, ψηφιοποίησης, προβολής και μελέτης ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Την προβολή στηρίζει ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προχωρά όλα αυτά τα χρόνια με την βεβαιότητα ότι ρόλος του είναι η πολύπλευρη παρέμβαση, με άξονα την οπτικοακουστική δημιουργία αλλά και την οπτικοακουστική παιδεία», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης επισημαίνοντας επίσης ότι: «Σε αυτό το πλαίσιο η κεντρική γιορτή του κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, αποτελεί βήμα κινηματογραφικού διαλόγου, δίνοντας τη δυνατότητα στο Χανιώτικο και το Κρητικό κοινό να γνωρίσει μοναδικές κινηματογραφικές δημιουργίες από την εθνική και διεθνή σκηνή. Με την παρουσία δεκάδων δημιουργών που συνομιλούν με τους θεατές και τις παράλληλες εκδηλώσεις του, το Φεστιβάλ παρέχει μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία, μια κινηματογραφική γιορτή».

Υπογραμμίζεται ότι συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί τους φίλους του να ζήσουν την εμπειρία της μεταμεσονύχτιας προβολής με την προβολή της ταινίας του Κριστόφ Κισλόφσκι, «Η διπλή ζωή της Βερόνικα» / La douple vie de Veronique η οποία θα προβληθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 23 Οκτωβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Όπως είπε ο κ. Φραντζεσκάκης: «Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελεί η παρέμβαση του και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Δεκάδες δράσεις με ειδικές προβολές, ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα οπτικοαουστικού γραμματόσημού, τοπικής ιστορίας και δημιουργίας ταινιών με έμφαση στο ντοκιμαντέρ και την τοπική ιστορία. Στόχος μας η παρέμβαση για κριτικά ενεργούς πολίτες. Ένα παζλ παρεμβάσεων κινηματογραφικής τέχνης και οπτικοακουστικής παιδείας συνθέτουν τον πλούτο μας. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων δεν παρακολουθούμε παθητικά αλλά προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε δημιουργικά. Με δεκάδες συνέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και με επίκεντρο τα Χανιά βλέπουμε εκτός από την πολιτιστική παρέμβαση δυναμικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά με άξονα τη δημιουργική βιομηχανία η οποία γνωρίζει άνθιση και μπορεί να αποτελέσει πόλο μιας διευρυμένης τουριστικής περιόδου».

Επίσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, πιστεύοντας σταθερά στις συνεργασίες και στις συνέργειες, φιλοξενεί στο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων του πέντε κινηματογραφικές ενότητες από άλλα Φεστιβάλ και οργανισμούς όπως επιλεγμένες ταινίες από τους σπουδαστές της Σχολής ΑΚΤΟ, από φοιτητές της Τσέχικης Σχολής Famu, σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών, μαθητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, από την camera zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

«Η ετήσια γιορτή αποτελεί την αφετηρία για μια δράση που απλώνεται μέσα στον χρόνο σε όλο την Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Δράση με επιμορφώσεις, εκπαιδεύσεις, προβολές, εργαστήρια. Δεκάδες συνεργασίες αλλά και κυρίως μια διαρκή κίνηση που θέλει το Φεστιβάλ να είναι παντού», είπε ο κ. Φραντζεσκάκης.