«Απερισκεψία» της Κύπρου για τη Λευκορωσία «βλέπει» η FAZ

«Απερισκεψία» της Κύπρου για τη Λευκορωσία «βλέπει» η FAZ

Ως «απερισκεψία της Κύπρου» χαρακτηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την απόφαση της Λευκωσίας να ασκήσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όσο δεν επιβάλλονται κυρώσεις και στη Τουρκία:

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η απόφαση πλήττει τα συμφέροντα και το κύρος της Κύπρου. Συνδέοντας δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους ανεξάρτητα, η Λευκωσία δίνει την εντύπωση ότι η εξωτερική πολιτική της ΕΕ έχει παραλύσει».

«Η Τουρκία θα ερμηνεύσει το γεγονός αυτό ως ενθάρρυνση για να σκληρύνει τη στάση της στη διένεξη για τους υδρογονάνθρακες. Για να μπορέσει η Κύπρος να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι της πολύ ισχυρότερης Τουρκίας χρειάζεται στο πλευρό της μια ΕΕ με ευχέρεια κινήσεων», τονίζεται.

«Ή μήπως», διερωτάται η FAZ, «η αντίσταση της Κύπρου στις κυρώσεις έχει πράγματι σχέση με τη Λευκορωσία;»

Η εφημερίδα σημειώνει πως «εδώ και αρκετά χρόνια το νησί της Μεσογείου επωφελείται από αμφιλεγόμενης προέλευσης περιουσίες μετασοβιετικών ολιγαρχών και πολιτικών», Και καταλήγει: «Μήπως υπάρχουν στη Μεγαλόνησο χρήματα λευκορώσων κυβερνητικών στελεχών, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις μαύρες λίστες της ΕΕ;».