Απεργία Γάλλων διπλωματών για περικοπές και έλλειψη αναγνώρισης

Απεργία Γάλλων διπλωματών για περικοπές και έλλειψη αναγνώρισης

Γάλλοι διπλωμάτες προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη αναγνώρισης, τα λιγότερα μέσα και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες λένε ότι θα μπορούσαν να βλάψουν την παγκόσμια θέση της Γαλλίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκατοντάδες στελέχη του διπλωματικού προσωπικού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πρεσβευτών, συμμετείχαν στη δράση, την οποία είχαν προωθήσει νεαροί δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Πολλοί έκαναν ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν την υποστήριξή τους, χρησιμοποιώντας το hashtag #Diplo2metier (επαγγελματίας διπλωμάτης).

«Η υπεράσπιση των συμφερόντων της Γαλλίας και η εξυπηρέτηση της Γαλλίας δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στο Σαν Φρανσίσκο. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μεταρρυθμίσουμε και να ενισχύσουμε τη διπλωματία μας, αλλά όχι να τη διαγράψουμε», είπε ο επί 18 χρόνια διπλωμάτης.

Η απεργία έρχεται σε μια κακή στιγμή για τον Μακρόν, που επανεξελέγη τον Απρίλιο, ο οποίος προσπάθησε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γαλλία ασκεί την  προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα που ξεκίνησε ο Μακρόν και θα άλλαζαν τη δομή της διπλωματικής σταδιοδρομίας.

Αλλά ανησυχούν επίσης για πολυετείς περικοπές στον προϋπολογισμό που οδήγησαν σε μείωση του προσωπικού περίπου κατά 20% από το 2007.

«Υπάρχει μια κούραση μπροστά στη συνεχιζόμενη πίεση από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές ειδήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πάντα μας ζητείται να κάνουμε περισσότερα όταν έχουμε λιγότερα μέσα», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης στο Παρίσι.

Η Γαλλία έχει το τρίτο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο με περίπου 1.800 διπλωμάτες και περίπου 13.500 αξιωματούχους που εργάζονται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου διαβεβαίωσαν  ότι οι μεταρρυθμίσεις θα διατηρήσουν το διπλωματικό επάγγελμα και τη σταδιοδρομία.

Κριτική που έχει ασκήσει στο παρελθόν ο Μακρόν ότι οι διπλωμάτες εργάστηκαν μερικές φορές εναντίον της εκτελεστικής εξουσίας και η αίσθηση ότι το έργο του υπουργείου Εξωτερικών παραβλέπεται επίσης δεν έχουν πέσει καλά. «Οι Γάλλοι διπλωμάτες είναι αφοσιωμένοι με σώμα και ψυχή, αλλά είναι καταπονημένοι, κακοπληρωμένοι και υποστελεχωμένοι», έγραψε στο Twitter ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Αζερμπαϊτζάν, Ζακαρί Γκρος