7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Απεμπλοκή από το «βραχυκύκλωμα» Αποστολάκη αναζητά το Μαξίμου - Νέα τακτική απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ

Απεμπλοκή από το «βραχυκύκλωμα» Αποστολάκη αναζητά το Μαξίμου - Νέα τακτική απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ

Πάθημα που θα πρέπει να γίνει μάθημα χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα όσα έγιναν σε σχέση με την παραλίγο υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη. Στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι δύσκολα θα επιχειρήσουν να ζητήσουν εκ νέου τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, μια και όπως πιστεύουν ο Αλέξης Τσίπρας δεν την εννοεί.

Ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, εμφανιζόταν ότι δήθεν επιδιώκει τη συναίνεση σε τομείς μεγάλων προκλήσεων, που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία. Το είχε κάνει ζητώντας –κατά την έξαρση της πανδημίας– την τοποθέτηση Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Το έκανε και πρόσφατα (25/8/2021) στη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών στη Βουλή για τις πυρκαγιές, αναφέροντας κατά λέξη: «Ελάτε να ξεκινήσετε εσείς με ευθύνη ως Κυβέρνηση το διάλογο για να οχυρώσουμε τη χώρα και τους πολίτες για να έχουμε μια πολιτική προστασία αντάξια και εφάμιλλη άλλων υπηρεσιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μη…Όχι η κάθε Κυβέρνηση που ανεβαίνει να βάζει το δικό της στέλεχος όπως κάνατε εσείς». 

Τώρα που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, υλοποιώντας τη βούληση του να κάνει πράξη τη συναίνεση, αποφάσισε την υπουργοποίηση, όχι απλά και μόνο ενός προσώπου κοινής αποδοχής, αλλά ενός στελέχους προερχόμενου από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, τις πραγματικές τους προθέσεις.

Παρ' όλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός δεν αφήνει καλή «γεύση», καθώς δεν προσέφερε στην κυβέρνηση το “rebound” που ήθελε μετά τις πυρκαγιές. Στο ίδιο πλαίσιο θέλουν να απεμπλακούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το «βραχυκύκλωμα» Αποστολάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βιάζονται να βρουν τον άνθρωπο που θα ηγηθεί του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κάνουν ήδη ορισμένες πρώτες σκέψεις, θεωρώντας όμως ότι δε θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στο πόδι, μια και περιθώριο για λάθη δεν υπάρχει. Ορισμένα ονόματα που έχουν βγει στο προσκήνιο απορρίπτονται από την κυβέρνηση.

Το πρωί της Πέμπτης πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει επισήμως να αλλάξει σελίδα. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου θα δώσει αυστηρές οδηγίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων.