Απεβίωσε ο Αντώνης Λιβάνης

Απεβίωσε ο Αντώνης Λιβάνης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο Αντώνης Λιβάνης, μακροβιότερος και στενότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό.

O Αντώνης Λιβάνης υπήρξε επιχειρηματίας, πολιτικός και εκδότης, ενώ ήταν ο δημιουργός του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων στη χώρα.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου γύρισε στην Ελλάδα αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, ο Αντώνης Λιβάνης έγινε Διευθυντής του Γραφείου του.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών ο Αντώνης Λιβάνης συνελήφθη περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας. Κατά την περίοδο εκείνη η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία για να επιβιώσει.

Έπειτα από την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων. Επίσης συμμετείχε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Υπήρξε δημιουργός του Πρωθυπουργικού Γραφείου ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας, με το ρόλο του να είναι ο γενικός συντονισμός και η επίβλεψη των Υπουργών. Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993 διορίστηκε Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και υπήρξε ο βασικός χειριστής των ενδοκυβερνητικών υποθέσεων.