7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Απεβίωσε η Μαρία Τσάκος

Απεβίωσε η Μαρία Τσάκος

Απεβίωσε χτες Πέμπτη, μόλις στα 49 της χρόνια, η Μαρία Τσάκος, κόρη του Ηλία Τσάκου, αδελφού του εφοπλιστή Παναγιώτη Τσάκου, νομική σύμβουλος σε ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειάς της, δραστήριο στέλεχος του φιλελεύθερου χώρου στην Ελλάδα.

Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο όπου μετακόμισε σε ηλικία 17 ετών, ώστε να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μετά την αποφοίτηση της συνέχισε τις σπουδές της στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, από όπου έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο της το 1993. Από την επόμενη χρονιά άρχισε να εργάζεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Γνωστή για την απλότητα, τη σεμνότητα και τον ευθύ χαρακτήρα της, η Μαρία Τσάκος ήταν ευρύτερα γνωστή κυρίως για την πολιτική της δραστηριότητα, αν και λάτρευε το επάγγελμά της και ολόκληρο τον κλάδο της Ναυτιλίας, την ελληνική ναυτοσύνη, όπως μας έμαθε να την αποκαλούμε.

Συνιδρύτρια του πιο γνωστού διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού, του Amagi (η λέξη σημαίνει «Ελευθερία») υπηρετούσε καθημερινά την ιδέα ότι η πρόοδος και η χειραφέτηση επέρχονται μέσα από την ελεύθερη ενημέρωση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Γι' αυτό και ο σταθμός είχε καταφέρει, χάρις στη Μαρία, να γίνει πομπός του πολιτισμού και των επιστημών και βέβαια των φιλελεύθερων ιδεών αν και η ίδια επέμεινε ότι τα μικρόφωνα του Amagi έπρεπε να είναι ανοιχτά για όλους, εφόσον ομνύουν στο πολίτευμα.

Την είδηση του θανάτου της Μαρίας Τσάκος έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο facebook, ο Κυριάκος Αθανασιάδης, με τον οποίο είχαν ιδρύσει από κοινού το «Amagi».

«Η Μαρία δεν ήταν του κόσμου τούτου. Ήταν κάτι πέρα και πάνω από αυτόν. Μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της», ανέφερε o συνεργάτης της.

Η Μαρία Τσάκος πολιτεύτηκε δύο φορές, με τη ΔΡΑΣΗ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ούσα υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές του 2012 με τη ΔΡΑΣΗ και το 2015 με το ΠΟΤΑΜΙ.

Θα θυμόμαστε τη Μαρία για τον βαθύ, ανυπόκριτο, πηγαίο ανθρωπισμό της, την ευγένειά της, την γενναιοδωρία της, το χιούμορ της, την αφοσίωσή της στην οικογένειά της και τους φίλους της, το πάθος για τις ιδέες της, την αγάπη της για την Πατρίδα.

Συλληπητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα συλλυπητήρια του για την απώλεια της Μαρίας Τσάκος εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η Μαρία Τσάκος ήταν ένας φωτεινός και ζεστός άνθρωπος. Είχα τη χαρά να τη γνωρίζω και η είδηση της απώλειάς της με στεναχώρησε βαθύτατα. Λέμε αντίο σε έναν υπέροχο άνθρωπο και σε μία πραγματικά φιλελεύθερη και προοδευτική φωνή. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους αγαπημένους της», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.