Απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων- Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί, 24 πλέον σταθμοί του μετρό κλειστοί
Επέτειος Γρηγορόπουλου

Απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων- Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί, 24 πλέον σταθμοί του μετρό κλειστοί

Εκδόθηκε πριν από λίγο η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη για την απαγόρευση συναθροίσεων, με αφορμή την αυριανή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ.

Η απαγόρευση ισχύει για σήμερα 6 Δεκεμβρίου, από τις 05.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και προβλέπει πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της, για τους διοργανωτές 5.000 € στα νομικά πρόσωπα και 3.000 € στα φυσικά πρόσωπα και για τους συμμετέχοντες 300 €.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για την απαγόρευση των συναθροίσεων αναφέρει:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

- διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

- διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Επιπροσθέτως σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλειστοί είναι σήμερα, από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Μοναστηράκι», «Βικτώρια» και «Σεπόλια» στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Επίσης έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του μετρό «Αττική», «Ευαγγελισμός» και «Μ. Μουσικής».

Επιπλέον με νέα εντολή της ΕΛΑΣ στις 12:30 έκλεισαν  ακόμα οι σταθμοί του μετρό «Πανόρμου», «Αμπελόκηποι», «Συγγρού Φιξ», «Ν. Κόσμος», «Δάφνη», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας», «Κεραμεικός», «Μεταξουργείο» στις γραμμές 2 και 3. Επίσης, με την ίδια εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί «Κ.Πατήσια», «Αγ. Νικόλαος», «Θησείο», «Πετράλωνα» και «Καλλιθέα» της γραμμής 1.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. 

Περαιτέρω, στις 13:00 διεκόπησαν με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίαςκαι τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση «Αιγαίο« στη Ν. Σμύρνη έως το «Σύνταγμα». Διευκρινίζεται πως η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη «Βούλα» έως τη στάση «Αιγαίο».

Επί ποδός θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες 5.000 αστυνομικοί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις  να κατευθύνονται από αέρος.

Οι αρχές, σημειωτέον, θα επιστρατεύσουν και 6 Αίαντες  για να χρησιμοποιηθούν εάν προκύψουν εστίες έντασης.

Πρόκειται για μια αστυνομική εγκατάσταση με τα συγκεκριμένα οχήματα ρίψης νερού να αναμένεται να τοποθετηθούν σε «σημεία ενδιαφέροντος» ώστε να διαλύονται άμεσα πιθανά καλέσματα σε περιοχές όπως το σημείο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τα Χαυτεία, η πλατεία Κάνιγγος αλλά και τα Προπύλαια.

Ανησυχία ωστόσο επικρατεί για το ενδεχόμενο των αιφνιδιαστικών, περιμετρικών συγκεντρώσεων και  επιθέσεων, όπως εκείνη στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως «προεόρτια» σε όσα ενδεχομένως εξελιχθούν αύριο.

Βασικό σημείο ενδιαφέροντος υπόψιν παραμένουν τυπικά τα Εξάρχεια και ειδικότερα η περιοχή που έλαβε χώρα η δολοφονία Γρηγορόπουλου (Μεσολογγίου και Τζαβέλα).

Αναλυτικότερα οι αρχές έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη,  Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας.

Το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης.