Αντίθετη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με Πικραμμένο για αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης

Αντίθετη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με Πικραμμένο για αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης

Την απόλυτη αντίθεση της στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, για αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.), εκτιμώντας ότι είναι εκτός των συνταγματικών ορίων.

Συγκεκριμένα, η Ε.Ε.Ε. σε σημερινή ανακοίνωσή της, αναφέρεται σε «πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και αφορούν: α) τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία, β) τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και γ) την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού» εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της με τις ανωτέρω υπό σκέψη νομοθετικές οποίες παρεμβάσεις και τούτο διότι, δεν συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1, 88 παρ. 1, 90 του Συντάγματος, στις οποίες ρητά προβλέπεται ισοβιότητα και όχι μονιμότητα των τακτικών δικαστικών λειτουργών και απαγορεύεται ο διορισμός ως δικαστικών λειτουργών άλλων προσώπων (εν προκειμένω καθηγητών ΑΕΙ ή δικηγόρων) και μάλιστα επί θητεία».

Παράλληλα, σημειώνει η Ένωση, «σχετικά με την αξιολόγηση των υπό διορισμό δικαστικών λειτουργών φρονούμε πως υφίσταται επαρκές νομοθετικό πλαίσιο δοκιμαστικής υπηρεσίας και αξιολόγησης αυτών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζεται τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στις οποίες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είναι πρόθυμη να συμβάλλει με προτάσεις της».

Επιπροσθέτως, η Ε.Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι «οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος, ήτοι με αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία πέραν της επετηρίδας λαμβάνουν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως την υπηρεσιακή απόδοση, την επιστημονική επάρκεια και το ήθος του δικαστικού λειτουργού».

Να σημειωθεί πως πριν μια βδομάδα στο Delphi Economic Forum ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Πικραμμένος, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στη δικαιοσύνη. Θέλω ανταγωνισμό. Να μπουν δικηγόροι, Πανεπιστημιακοί. Τα μνημόνια, για παράδειγμα, είχαν θέματα που δυσκόλευαν τους δικαστές. Πρέπει να ταρακουνήσουμε τη δικαιοσύνη. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα νέα παιδιά που έρχονται για να γίνουν δικαστικοί λειτουργοί. Να τους εμφυσήσουμε μία νέα νοοτροπία ήδη από τη σχολή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ