Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Αρμόδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ερμηνεύει το δίκαιο της ΕΕ

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Αρμόδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ερμηνεύει το δίκαιο της ΕΕ

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα επέκρινε την πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης σχετικά με την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ζήτησε «σεβασμό της υπεροχής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Με την αμφιλεγόμενη απόφασή του, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αντιτάχθηκε για πρώτη φορά σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μιλώντας στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας»(«Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND) η αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει τον τελευταίο λόγο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι η αρμόδια αρχή, η οποία ερμηνεύει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Επιμένουμε σε αυτό. Το γεγονός ότι υπάρχει η υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταθεροποιεί ολόκληρο το σύστημα. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα λειτουργούσε διαφορετικά η ΕΕ».

Πάντως, «δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» του Ευρωπαϊκού Δικαίου κατά της Γερμανίας λόγω της απόφασης. Εξακολουθούμε να αναλύουμε την απόφαση. Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο, αλλά πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση», πρόσθεσε η Τσέχα Επίτροπος.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Public Sector Purchase Programme/ PSPP) είναι εκτός αρμοδιοτήτων της. Η ΕΚΤ πρέπει τώρα να αποδείξει ότι τήρησε την "αρχή της αναλογικότητας" αυτού του -- με διακοπές τρέχοντος -- προγράμματος, διαφορετικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας ενδέχεται να μην συμμετάσχει πλέον σε αυτές τις αγορές. Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέκλεισε ρητά ότι η απόφασή του αυτή ισχύει και για την βοήθεια της ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού.