ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Αντιπαράθεση της τουρκικής αντιπολίτευσης με τον Κινέζο πρεσβευτή για τους Ουιγούρους

Αντιπαράθεση της τουρκικής αντιπολίτευσης με τον Κινέζο πρεσβευτή για τους Ουιγούρους

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας αφότου δήλωσε ότι είχε «το δικαίωμα να απαντήσει» σε ηγέτες της αντιπολίτευσης που επέκριναν τη μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο.

Η αρχηγός του κόμματος IYI Μεραλ Ακσενερ και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χαιρέτησαν την 31η επέτειο μιας σύντομης εξέγερσης των Ουιγούρων εναντίον της κυβέρνησης. Η μεν Ακσενερ δήλωσε στο Twitter «δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τη δίωξή τους και το μαρτύριο τους», ενώ ο Γιάβας είπε ότι «αισθανόμαστε ακόμα τον πόνο της σφαγής».

«Η κινεζική πλευρά αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιοδήποτε άτομο που με οποιονδήποτε τρόπο αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», ανέφερε ο πρέσβης Λου Σιαομπιν. «Η κινεζική πλευρά διατηρεί το νόμιμο δικαίωμά της να απαντήσει».

Πολλοί Ουιγούροι ζουν σήμερα εξόριστοι στην Τουρκία φοβούμενοι τη μεταχείριση τους από το Πεκίνο το οποίο πιέζει την Άγκυρα να επικυρώσει συμφωνία έκδοσης, την οποία η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε ισχύ. Η Τουρκία από την πλευρά της βρίσκεται υπό έντονη πίεση.

Ωστόσο σε αυτή τη φάση η τουρκική κυβέρνηση κυρίως προκρίνει την αναβάθμιση των σχέσεων με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα και αυτό καθορίζει και τη στάση της απέναντι στο θέμα των Ουιγούρων. Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές πρέπει να αποφύγουν να γίνουν τμήμα μιας διεθνούς σύγκρουσης που πηγάζει από την άλλη πλευρά του ωκεανού.