Αντιμέτωπη με έξαρση η Ευρώπη - Σε μερικό lockdown η Μαδρίτη, μάσκες παντού στη Ρώμη
Κορονοϊός

Αντιμέτωπη με έξαρση η Ευρώπη - Σε μερικό lockdown η Μαδρίτη, μάσκες παντού στη Ρώμη

Αντιμέτωπες με την εκ νέου έξαρση της πανδημίας βρίσκονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων μέτρων προκειμένου να μην επαναληφθούν οι τραγικές σκηνές της περασμένες άνοιξης.

Οι τοπικές αρχές της Μαδρίτηςανακοίνωσαν ότι η ισπανική πρωτεύουσα και εννέα κοντινές πόλεις θα τεθούν σε καθεστώς μερικού lockdown με ισχύ από τις 10 μ.μ. σήμερα, ενώ στη Ρώμη  οι τοπικές αρχές επέβαλαν τη χρήση μάσκας παντού.

Οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν ότι η ισπανική πρωτεύουσα και εννέα κοντινές πόλεις τίθενται σε καθεστώς μερικού lockdown απόψε.

Με το διάταγμα αυτό, η συντηρητική τοπική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί διστακτικά με τις οδηγίες της κεντρικής κυβέρνησης των Σοσιαλιστών για απαγόρευση των μη απαραίτητων μετακινήσεων προς και από την πόλη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ στις 10 μ.μ. σήμερα.

Η επικεφαλής της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, που έχει εκφραστεί εναντίον του μερικού lockdown, αναμένεται ταυτόχρονα να ασκήσει έφεση στη δικαιοσύνη για να αρθούν οι περιορισμοί, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις ενός γενικότερου lockdown στην οικονομία.

Με 859 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Μαδρίτη αποτελεί αυτή τη στιγμή το χειρότερο κέντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, και η κεντρική κυβέρνηση της χώρας, με την υποστήριξη και άλλων περιφερειών, αποφάσισε να παρέμβει έπειτα από διαφωνία με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, οι 4,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Μαδρίτης και εννέα κοντινών πόλεων θα αποκοπούν από την υπόλοιπη Ισπανία, ενώ θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για εργασία, σχολείο, επισκέψεις σε γιατρούς ή ψώνια. Η ώρα που θα κλείνουν μπαρ και εστιατόρια μετατοπίζεται επίσης, από τη 1 π.μ. στις 11 μ.μ.

Και στην Ιταλία όμως, όπου την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 2.000 νέα κρούσματα, 265 εκ των οποίων στο Λάτσιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ρώμη, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την Παρασκευή να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων περιφερειών όπως της Καμπανίας, και επέβαλαν τη χρήση μάσκας παντού.

Η οδηγία για την χρήση μάσκας αφορούσε έως τώρα μόνο σε κλειστούς χώρους, όπως σε καταστήματα και κινηματογράφους, επεκτείνεται πλέον και στους ανοικτούς χώρους σε όλη την περιφέρεια του Λάτσιο, περιλαμβανομένης της Ρώμης.

«Τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με την έλλειψη συμμόρφωσης στη χρήση μάσκας και στην κοινωνική αποστασιοποίηση,» είπε ανακοινώνοντας το μέτρο ο υπεύθυνος υγείας της περιφέρειας, Αλέσιο Ντ’ Αμάτο.

Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, αλλά η Ιταλία εξακολουθεί να καταγράφει πολύ λιγότερες ημερήσιες μολύνσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει στο εξής να επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί ώστε να αποφεύγονται οι τοπικές εξάρσεις του κορονοϊού.