Αντιμέτωπες με απώλειες 400 δισ. ευρώ από κόκκινα δάνεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Αντιμέτωπες με απώλειες 400 δισ. ευρώ από κόκκινα δάνεια οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα προκαλέσουν έντονη αύξηση των κόκκινων δανείων και των απωλειών που θα υποστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με δύο εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα και εκτιμούν ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 400 δισ. ευρώ μέσα στα τρία επόμενα χρόνια.

Τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια στην Ευρώπη, που αυξήθηκαν πάνω από 20% από το τέλος του 2014 έως τον Ιούνιο 2019, είναι αυτά που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με έκθεση της Moody's, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ταυτόχρονα, έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Oliver Wyman αναφέρει ότι οι απώλειες των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μπορεί να φτάσουν και τα 800 δισ. ευρώ σε περίπτωση που η Ευρώπη αναγκαστεί σε δεύτερο lockdown προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Αυτές οι απώλειες είναι παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν κατά την κρίση της Ευρωζώνης το 1012-14, αλλά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 40% των απωλειών που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-10, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody's, οι τράπεζες στην Ισπανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Βρετανία είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια, ενώ οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης εν γένει είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τα τραπεζικά συστήματα της Γερμανίας και της Βρετανίας.