Αντικρούμενα σήματα απο το Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης

Αντικρούμενα σήματα απο το Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης

Με τις εκλογές να βρίσκονται λίγες μέρες μακριά οι επικεφαλής των δυο σωμάτων του Κογκρέσου στέλνουν αναμεικτά μηνύματα σχετικά με το πότε θα μπορούσε να περάσει ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. 

Από τη μια πλευρά ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, δήλωσε ότι αναμένει να υπάρξει ένα πακέτο στήριξης από την επόμενη χρονιά, την ώρα που η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στέλεχος των Δημοκρατικών τόνισε ότι «δεν είναι ανάγκη να υπάρξει τόσο μεγάλο διάστημα αναμονής».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «Μετά τις εκλογές θα λάβουμε το καλύτερο πακέτο στήριξης που έχετε δει ποτέ». 

Ο πρόεδρος Τραμπ και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσί Πελόζι έχουν αλληλοκατηγορηθεί για το αδιέξοδο, σχετικά με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας αξίας περίπου 2 τρισ. δολαρίων για να βοηθήσει τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Η Πελόζι οδήγησε το Σώμα να εγκρίνει νομοσχέδιο ανακούφισης ύψους 3 τρισ. δολαρίων τον Μάιο, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Γερουσία των ΗΠΑ το απέκλεισαν, υποστηρίζοντας ένα πολύ μικρότερο πακέτο μέτρων.

Στα τέλη Μαρτίου, κι ενώ η πανδημία του Covid-19 σάρωνε τη χώρα, με σοβαρές επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν συμφωνήσει να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων επιδόματα ανεργίας 600 δολαρίων την εβδομάδα. Ωστόσο, το πρόγραμμα έληξε στα τέλη Ιουλίου.

Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.