Ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 ετών

Ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 ετών

Την άμεση έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας των ραντεβού προς εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τις ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 ετών ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, προανήγγειλε πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και για τους εμβολιασμούς πολιτών ηλικίας 18 ως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τους 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου. Παράλληλα υπογραμμίστηκε θα ανοίξουν εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα γίνονται εμβόλια μόνο της AstraZeneca.

Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου. 

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.

Εν συνεχεία, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «έχουμε ξεπεράσει τους 410 χιλιάδες εμβολιασμούς, με ποσοστό κάλυψης 3,9%, ενώ ανέφερε πως χθες παρελήφθησαν οι πρώτες 12.000 δόσεις από το εμβόλιο της Astrazeneca.

Όπως δήλωσε, υπάρχει ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων για τους άνω των 65.  Ωστόσο, όπως τόνισε φαίνεται να παρέχει επαρκή ασφάλεια. Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη δόση έως τη δεύτερη, μπορούν να μεσολαβήσουν έως και 12 εβδομάδες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πολιτών ηλικίας 18 ως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μαρία Θεοδωρίδου: Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19

Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά της COVID-19, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι είναι ανοσογόνο, ασφαλές και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Το εμβόλιο θα χορηγείται από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.