Άνευ προόδου οι συζητήσεις Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης

Άνευ προόδου οι συζητήσεις Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο στήριξης

Οι νέες συζητήσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας δεν σημείωσαν ιδιαίτερη πρόοδο την ώρα που αυξάνεται η πίεση για άμεση παροχή βοήθειας σε εκατομμύρια νοικοκυριά. 

«Το έχουμε πει πολλές φορές ότι θα θέλαμε να υπάρξει ένας συμβιβασμός» δήλωσε η Νάνσι Πελόζι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από τη συνάντηση με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοουζ. 

Οι νέες συζητήσεις, έρχονται με τις δύο πλευρές, τον Λευκό Οίκο μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους από τη μια και τους Δημοκρατικούς από την άλλη, να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα τους. Εν τούτοις, ο χρόνος λειτουργεί πιεστικά για όλους και κυρίως για εκατομμύρια Αμερικανούς.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Μέντοουζ σε συνέντευξή του στο "Face the Nation".

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ από τη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν σημαντικές διχασμοί που παραμένουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία εξακολουθούμε να διαφωνούμε αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Η βασικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τα 600 αναγκαία δολάρια ανά εβδομάδα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, αντιπροτείνουν το βοήθημα να μειωθεί στα 200 δολάρια και η αναπλήρωση του μισθού να φτάσει το 70%. Πολλά μέλη του κόμματος θεωρούν ότι τα 600 δολάρια αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν εργασία.

Πριν λίγες μέρες πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέθεσαν τη δική τους πρόταση η οποία δεν υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Τα μοναδικά σημεία σύγκλισης είναι η αποστολή εκ νέου επιταγών ύψους 1,200 δολαρίων σε εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία πλήττονται βαριά από την πανδημία του κορονοϊού καθώς και η επιμήκυνση του ομοσπονδιακού μορατόριουμ για έξωση καταστηματαρχών.