Ανδρουλάκης - Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Ανδρουλάκης - Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Με την καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη και το ντέρμπι της δεύτερης θέσης μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδου να λήγει υπέρ του πρώτου, το ΚΙΝΑΛ οδεύει στο δεύτερο κύκλο των εκλογών για την επιλογή νέου προέδρου την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, ραντεβού την επόμενη Κυριακή έδωσε ο Γ. Παπανδρέου ενώ στο ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του αναφέρθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ν. Ανδρουλάκης – Γ. Παπανδρέου είναι το δίδυμο που επέλεξαν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ για να περάσουν στο δεύτερο γύρο που θα κρίνει και τον πρόεδρο ο οποίος σημειωτέον θα αναλάβει και το βάρος της επόμενης ημέρας με την επαναφορά του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ να κερδίζουν έδαφος, αν και θεωρητικά θα κριθεί το θέμα αυτό στο συνέδριο του κόμματος που θα ακολουθήσει.

Η μάχη κρίθηκε με το ντέρμπι Παπανδρέου - Λοβέρδου να γέρνει υπέρ του πρώτου με τη διαφορά να δείχνει πως θα κλείσει μεταξύ 1,5 και 2% αν και ο δεύτερος κατέγραψε πρωτιά στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, και τον Ανδρουλάκη να έχει από την αρχή περάσει στην πρώτη θέση στηριζόμενος κυρίως από την περιφέρεια και φτάνοντας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 37%. Σημειώνεται πως στην Αττική η κατάσταση ως προς τους τρεις πρώτους ήταν αρκετά διαφοροποιημένη εν τούτοις η μάχη κρίθηκε και για τη δεύτερη θέση αργά το βράδυ της Κυριακής.

Από τα γραφεία του ο Νίκος Ανδρούλάκης μίλησε για αυτόνομη πορεία υποστηρίζοντας πως η «Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» ευχαριστώντας όλους όσοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στέλνοντας μήνυμα αναφορικά με την επόμενη Κυριακή αφού σημείωσε πως θα τιμήσει την εντολή για ενότητα και ανανέωση.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίσθηκε να κλείνει το ραντεβού της επόμενης Κυριακής εκτιμώντας πως η διαφορά των 10 περίπου ποσοστιαίων μονάδων δύναται να καλυφθεί και να επανακάμψει στην προεδρία του κόμματος μιλώντας και αυτός περί ΠΑΣΟΚ.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι υποστήριξε πως την επόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για την ταυτότητα του κόμματος τη στιγμή κατά την οποία οι υποψήφιοι συνολικά δεν εξέφρασαν ιδιαίτερα διαφορετικές απόψεις τουλάχιστον ως προς το ιδεολογικό κομμάτι.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα μίλησε για ενότητα και αγώνα αναφορικά με την πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Τα αποτελέσματα 

Με καταμετρημένο το 91,52% των ψήφων, ο Ν. Ανδρουλάκης συγκέντρωσε ποσοστό 37% (90.082 ψήφους), ο Γ. Παπανδρέου 27,83% (67.753) και ο Αν. Λοβέρδος 25,99% (63.281). 

Στο 3,25% ο Π. Χρηστίδης με 7.915 ψήφους, στο 2,97% ο Π. Γερουλάνος με 7.236 ψήφους και ο Χ. Καστανίδης με επίσης 2,97% και 7.228 ψήφους.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 267.967 πολίτες. Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ ενώ, με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ, η ψηφοφορία παρατάθηκε σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες μεγάλες πόλεις καθώς ήταν μεγάλες οι ουρές όσων ήθελαν να ψηφίσουν και δεν ήταν δυνατόν να αποκλειστούν από την ψηφοφορία.

Στην Αττική με καταμετρημένο το 92,4% των ψήφων, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 30,36% και ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 28,69% και έπεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,58%.

Στην Αθήνα με καταμετρημένο το 92,4% των ψήφων, πρώτος ο Γ. Παπανδρέου με 30,36%, δεύτερος ο Αν. Λοβέρδος με 28,69% και έπεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 28,58%, ενώ στον Πειραιά προηγείται ο Αν. Λοβέρδος με 32,15%, ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 31% και έπεται ο Γ. Παπανδρέου με 30,43%.

Στην Κεντρική Μακεδονία πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης με 37,13%, δεύτερος ο Αν. Λοβέρδος με 27,76% και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 22,03%.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρώτος ο Ν. Ανδρουλάκης με 35,69%, ο Γ. Παπανδρέου 28,83% και ο Αν. Λοβέρδος 28,66%.

Στην Κρήτη ο Ν. Ανδρουλάκης συγκέντρωσε το 61,3% των ψήφων, ο Γ. Παπανδρέου 24,69% και ο Αν. Λοβέρδος 10,07%.

Στην Πελοπόννησο, πρώτος έρχεται ο Ν. Ανδρουλάκης με 36,1% και ακολουθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 27,68% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,39%.

Στην Ήπειρο, ο Ν. Ανδρουλάκης έλαβε το 39,22% των ψήφων και έπεται δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου με 32,7% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 19,42%.