Ανδρουλάκης: Η συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ θα είναι μεγάλη

Ανδρουλάκης: Η συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ θα είναι μεγάλη

«Το κριτήριο είναι ποιος από τους έξι υποψηφίους έχει τη δυνατότητα να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό για να ξανακάνει την παράταξή μας πλειοψηφικό ρεύμα απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το μεσημέρι του Σαββάτου.

«Ο ελληνικός λαός αξίζει καλύτερα. Η γεωπολιτική κρίση, το προσφυγικό και η πανδημία αποδεικνύουν ότι είμαστε σε εποχή πολλαπλών κρίσεων και για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να υπάρχει ένα κόμμα που θα έχει ένα οργανωμένο σχέδιο και δεν κάνει μικροδιαχείριση όπως έκανε ο κ. Τσίπρας και όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Χρειαζόμαστε όραμα, στρατηγική και σχέδιο να απορροφήσουμε σωστά τα 70 δισ. ευρώ που μας δίνει η ΕΕ, να κάνουμε ανταγωνιστική εξωστρεφή παραγωγή, πολλές καλές θέσεις δουλειάς, μείωση των ανισοτήτων, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους» τόνισε, τασσόμενος υπέρ ενός κόμματος που «θα σκοτώσει το πελατειακό κράτος, θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, ένα πολιτικό εργαλείο ιδιαίτερα για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη η οποία θα ανατρέψει κακώς κείμενα που κρατούν τη χώρα πίσω, ενώ έχει πολλές ευκαιρίες ως ισχυρή χώρα εντός της ΕΕ».

Ο Ν. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι η παράταξη θα μεγαλώνει καθώς και ότι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές θα είναι μεγάλη.

Αναφορικά με την επαναφορά του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στο συνέδριο πρέπει να συνδυάσουμε και το συναισθηματικό και ιστορικό τους βάρος αλλά και τη νέα προσπάθεια», σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει πρόταση την οποία επιθυμεί να συζητήσει θεσμικά και συλλογικά στο συνέδριο του κόμματος.

Ερωτηθείς αν αποδέχεται τη συμμετοχή οπαδών αλλά και μελών άλλων κομμάτων στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, απάντησε «η διαδικασία είναι ανοιχτή από το 2004 και μετά προς όλους τους δημοκράτες, προοδευτικούς πολίτες. Εάν υπάρχουν οργανωμένα μέλη άλλων κομμάτων ή κάποιοι θέλουν να παίξουν κάποιο εξωθεσμικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, θεωρώ ότι είναι λάθος να έλθουν και συνιστά έλλειψη πολιτικού πολιτισμού».

Σχετικά με καταγγελίες για εξωθεσμική παρέμβαση, είπε «δεν μπορώ να υιοθετήσω τίποτα, δεν μου αρέσουν οι συνωμοσιολογίες και δεν μου αρέσει να πηγαίνω με μια απαισιόδοξη προσέγγιση σε ένα μεγάλο γεγονός για την παράταξή μας».

Τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί «εχέγγυο ενότητας και προοπτικής της παράταξης».

Ο Ν. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες προς σχηματισμό κυβέρνησης «είναι μια συζήτηση που καθιστά τη δημοκρατική παράταξη στάσιμο παράγοντα».

«Πιστεύω ότι μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο χώρο μας που θα συμβολίσει την ανανέωση σε πολιτικό ήθος, βαθιά σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, που "κανονικοποιεί" τη ζωή μας, δημιουργεί ένα κράτος με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ανταγωνιστική παραγωγική βάση, ισχυρό κοινωνικό κράτος-μοχλό ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, "πράσινη" πολιτική, αειφόρο ανάπτυξη, αν ένα τέτοιο κόμμα με νέα πρόσωπα, υψηλή κοινωνική αξιοπιστία και ενότητα που εγώ πρεσβεύω και αν έχουμε μια στρατηγική ανατροπής και σύγκρουσης με τους σημερινούς συσχετισμούς, όλη η συζήτηση "με ποιον θα πάτε" είναι όχι μόνο άκαιρη, αλλά δεν θα γίνει ούτε στις βουλευτικές εκλογές» πρόσθεσε.

Στην παρατήρηση ότι και σε περίπτωση ανάδειξης του ΚΙΝΑΛ σε πρώτο κόμμα, το ζήτημα των συνεργασιών παραμένει ανοιχτό, είπε ότι «ναι, αλλά δεν θα ρωτούν εμάς, θα ρωτούν τα άλλα κόμματα».

Είπε ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις βουλευτικές εκλογές θα δώσει πολιτικό στίγμα επί του οποίου θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση, προσθέτοντας ότι «ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν κάνει αυτά που κάνουμε σήμερα, για να μείνει στάσιμο, αλλά για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Tάχθηκε υπέρ των συναινέσεων και των συνεργασιών και πρόσθεσε ότι αν ο ελληνικός λαός μας δώσει μήνυμα με ισχυρό διψήφιο ποσοστό να είμαστε κυβερνητική δύναμη, «θα επιδιώξουμε να είμαστε κυβερνητική δύναμη, αν τα ποσοστά μας είναι χαμηλά η θέση μας είναι στην αντιπολίτευση».

Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η ενότητα του κόμματος «είναι αδιαπραγμάτευτη και πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευτούμε δημοσίως», ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θεωρία ότι η ενότητα σφυρηλατείται «μέσω διανομής ειδικών ρόλων στα κεντρικά στελέχη της παράταξης, αλλά σφυρηλατείται με ενιαίο ιστορικό αφήγημα και πρόγραμμα που διαμορφώνεται από περιφερειακές συνδιασκέψεις».

Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, η παράταξη θα φτιαχτεί «εκ θεμελίων με οργανώσεις και δίκτυα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα».

Ως προς τα μέτρα προστασίας από την πανδημία τάχθηκε υπέρ της αύξησης της τηλεργασίας και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για όλους τους δημοσίους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με μεγάλα κοινά και υπέρ της ενημέρωσης.