Ανδρέας Λοβέρδος: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την Χρυσή Αυγή, όχι εμείς

Ανδρέας Λοβέρδος: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την Χρυσή Αυγή, όχι εμείς

Άλλο να λέμε ότι πρέπει να αποδοθεί η Δικαιοσύνη και πρέπει κάποιος ή κάποιοι να τιμωρηθούν για την ανθρωποκτονία και άλλο να έχουμε εκδόσει αποφάσεις-απόψεις αντί των δικαστών. Αν ένα πολιτικό κόμμα ακολουθεί τέτοιες πρακτικές προσβάλει την ίδια τη Δημοκρατία, σημειώνει στο liberal ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος για την δίκη της Χρυσής Αυγής, για την οποία την Τετάρτη το δικαστήριο ανακοινώνει την απόφασή του. Ερωτηθείς για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι προκαλεί εντύπωση ότι φωνές υπόδειξης προς τον δικαστή για το ποια απόφαση πρέπει να πάρει στην υπόθεση προέρχονται από ένα πολιτικό χώρο, ο οποίος διαδήλωνε μαζί με την Χρυσή Αυγή στα πάνω και στα κάτω των πλατειών. “Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο εφιαλτική θα ήταν η ζωή αν απένειμαν δικαιοσύνη τα κόμματα. Οσοι υποδεικνύουν στους δικαστές την απόφασή τους δεν έχουν καμία σχέση με την Δημοκρατία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Την Τετάρτη η Δικαιοσύνη αποφασίζει για το αν η Χρυσή Αυγή λειτούργησε ως εγκληματική οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη φιλολογία. Ποια η γνώμη σας ;

Εχουμε ανθρωποκτονία, έναν άνθρωπο που δολοφονήθηκε. Οταν μία υπόθεση σαν κι αυτή βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και σε αυτό το επίπεδο της απονομής της, η πολιτική δεν έχει καμία θέση. Δεν έχει καμία θέση σε σχέση με την λήψη της απόφασης.

Η Δικαιοσύνη και οι δικαστές, μάλιστα σε τέτοιου είδους υποθέσεις, δεν πρέπει να κατηγορούνται, αλλά ούτε και να επευφημούνται. Είναι μια διδαχή από πλευράς Συνταγματικού Δίκαιου απόλυτα έγκυρη. Συνεπώς αναμένεται με πάρα πολύ μεγάλος ενδιαφέρον η απόφαση, ωστόσο δεν πρέπει να υποδεικνύουμε στον δικαστή το τι θα κάνει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει στον δικαστή το τι θα κάνει.

- Εντούτοις βλέπουμε ειδικά το τελευταίο διάστημα να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο…

Εδώ υπάρχει μια δολοφονία. Υπάρχει ηθικός ή ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν. Δεν είμαστε όμως όλοι εμείς δικαστές, τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι πανεπιστημιακοί, οι δημοσιογράφοι. Αλλο να λέμε ότι πρέπει να αποδοθεί η Δικαιοσύνη και πρέπει κάποιος ή κάποιοι να τιμωρηθούν για την ανθρωποκτονία και άλλο να έχουμε εκδώσει αποφάσεις-απόψεις αντί των δικαστών. Δεν υπάρχει για αυτό χώρος. Και αν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές ένα πολιτικό κόμμα σφάλλει και το λάθος του είναι πάρα πολύ μεγάλο, γιατί προσβάλει την ίδια τη Δημοκρατία.

- Αναφέρεστε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς. Πως την σχολιάζετε ;

Μου κάνει εντύπωση ότι φωνές υπόδειξης προς τον δικαστή για το ποιά απόφαση πρέπει να πάρει στην υπόθεση προέρχονται από ένα πολιτικό χώρο, ο οποίος διαδήλωνε μαζί με την Χρυσή Αυγή στα πάνω και στα κάτω των πλατειών. Ας μαζευτούν λίγο ενόψει της έκδοσης της δικαστικής απόφασης, η οποία πρέπει να είναι αυτή που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει να είναι φωτογραφία της πράξης στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου.

Εγώ δεν ξέχασα ούτε λεπτό το φόνο του Παύλου Φύσσα και ας έχουν περάσει επτά χρόνια. Είμαι από αυτούς που επιμένουν ότι πρέπει να πληρώσουν οι ένοχοι. Αλλά δεν είμαι δικαστής για να εκδώσω την απόφαση. Υπάρχει μια διαφορά. Την διαφορά αυτή την καταλαβαίνω. Δεν συγχωρώ όμως εκείνους που δεν την καταλαβαίνουν και ταυτόχρονα ξεχνούν ότι με την Χρυσή Αυγή ήταν μαζί στις ίδιες πλατείες.

Εδώ λοιπόν αξιολογούνται οι πράξεις και η εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα. Το τι λέει το ένα ή το άλλο κόμμα είναι παντελώς αδιάφορο. Αλλιώς θα απέδιδαν δικαιοσύνη τα κόμματα. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο εφιαλτική θα ήταν η ζωή αν απένειμαν δικαιοσύνη τα κόμματα. Οσοι υποδεικνύουν στους δικαστές την απόφασή τους δεν έχουν καμία σχέση με την Δημοκρατία. Στην Δημοκρατία λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών και η Δικαιοσύνη απονέμεται από τα όργανά της και όχι από τα κόμματα ή από οποιονδήποτε πολίτη, όσο ισχυρός και αν αυτός είναι.