Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 12:52

-A +A

Υπουργείο Οικονομικών : Αναστολή πληρωμής φόρων, εισφορών - Οι 4 πρωτοβουλίες

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 12:52
Αναστολή πληρωμής φόρων, εισφορών - Οι 4 πρωτοβουλίες
-A +A

Αναστολή ΦΠΑ και λοιπών οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η κατάσταση στην οικονομία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και επώδυνη και ανάλογα με τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις που δημιουργεί ο κορονοϊός θα λαμβάνονται επιπλέον μέτρα. 

Εξάλλου, όπως είπε από την πλευρά του ο Θόδωρος Σκυλακάκης, έχει τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρακολουθεί τους τζίρους ανά κλάδο στην αγορά και ανάλογα με τις επιπτώσεις θα υπάρξουν μέτρα ρευστότητας. Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση θα αναμένει το Eurogroup της Δευτέρας προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου στις ευρωπαϊκές χώρες. 

Πάντως ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται η λήψη σημαντικών μέτρων στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά μόνο διαπίστωση των προβλημάτων και η εντολή για εξεύρεση λύσεων. 

Ο κ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας την πρώτη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, συνέστησε ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση μεθοδικά και υπεύθυνα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αφού αξιολογηθεί η κατάσταση το Eurogroup της επόμενης εβδομάδος, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για μείωση της εξάπλωσης του ιού, αλλά και τόνωση της απασχόλησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας. 

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών, σε απόλυτο κυβερνητικό συντονισμό, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες: 

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών

Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.

Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.

Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.

Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

Σήμερα, από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρουσιάζουμε την πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.

Μέτρα όπως είναι:

Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, για τα οποία θα σας μιλήσει ο συνάδελφος Υπουργός κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πρώτες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.

Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα:

- Αναστολή πληρωμής φόρων, εισφορών - Αγκάθι η επιδότηση μισθών

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα