Αναρχικοί έστησαν «μπλόκα» και έψαχναν αστυνομικούς στου Ζωγράφου

Αναρχικοί έστησαν «μπλόκα» και έψαχναν αστυνομικούς στου Ζωγράφου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές μετά τα τελευταία συμβάντα με τις καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικό τμήμα, προσπάθειες εμπρησμού περιπολικών από οπαδούς του Κουφοντίνα, αλλά και το μπλόκο» στου Ζωγράφου που έστησαν το βράδυ της Δευτέρας 100 άτομα από τον αναρχικό χώρο που ζητούσαν ταυτότητες από τους διερχομένους οδηγούς, ψάχνοντας αστυνομικούς. «Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε νεκρό αστυνομικό», προειδοποίησε ο ΓΓ. των Ειδικών Φρουρών.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 100 άτομα από τον αναρχικό χώρο έστησαν «μπλόκο» στην οδό Ούλωφ Πάλμε και σταματούσαν διερχόμενα αυτοκίνητα, ζητώντας από τους επιβάτες τις ταυτότητές τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αστυνομικούς. 

Το γεγονός έγινε άμεσα αντιληπτό και στο σημείο κλήθηκαν οι αστυνομικές αρχές. Ο κύριος όγκος των αντιεξουσιαστών, μετά την εμφάνιση της αστυνομίας στο σημείο, επέστρεψε στο εσωτερικό της φοιτητική εστίας, από όπου και εξήλθε αρχικά η ομάδα, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν επί της Ούλωφ Πάλμε για 40 περίπου λεπτά και στην συνέχεια αποχώρησαν, ενώ τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος μιλώντας στο OPEN.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ομάδα από τον αντιεξουαστικό χώρο πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση με μολότοφ το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο αστυνομικό τμήμα Καισαριανής, όπου περίπου 20 άτομα με κουκούλες βγήκαν από την οδό Φιλολάου, αιφνιδιαστικά, και πέταξαν εναντίον του Τμήματος δύο βόμβες μολότοφ, καπνογόνα και πέτρες, με αποτέλεσμα να προξενήσουν φθορές σε δύο δίκυκλα που ήταν σταθμευμένα απέξω. Αμέσως μετά οι δράστες διέφυγαν τρέχοντας.

Την επόμενη μέρα, τα ξημερώματα Δευτέρας άγνωστοι έστησαν ενέδρα σε περιπολικό της αστυνομίας επί της οδού Ούλοφ Πάλμε στου Ζωγράφου και εκτόξευσαν δυο παρόμοιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Υπό τις εξελίξεις αυτές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη στη ΓΑΔΑ  όπου είχε έκτακτη σύσκεψη με στελέχη της αστυνομίας  για να εξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν ενισχυμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Μαυροειδάκος: «Κίνδυνος να έχουμε νεκρό αστυνομικό» 

Για κίνδυνο έξαρσης της βίας, και τρομοκρατικής ενέργειας με θύμα αστυνομικό προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ΓΓ. των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος. «Το κλίμα είναι βαρύ, μην έχουμε νεκρό αστυνομικό» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ωστόσο ότι «δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε από τέτοια άτομα, επαγγελματίες είμαστε» ξεκαθάρισε όμως. 

«Κάποιοι θέλουν να βάψουν τα χέρια τους με αίμα αστυνομικού νομίζοντας ότι κάνουν επανάσταση, φαίνεται και στην επίθεση στο ΑΤ Καισαριανής» τόνισε ο ΓΓ. των Ειδικών Φρουρών και εξήγησε «μας ανησυχεί τυχόν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δε φοβόμαστε θρασύδειλα άτομα που χτυπάνε και μπαίνουν στο λαγούμι τους. Πάνω από 1000 άτομα νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση, ανησυχούμε μήπως έχουμε έξαρση» εξήγησε.

Για τους ελέγχους στοιχείων σε αυτοκίνητα από αναρχικούς το βράδυ της Δευτέρας στου Ζωγράφου, ο κ. Μαυροειδάκος ανέφερε ότι παρόμοιο περιστατικό έγινε και στο Βύρωνα. «Σκεφτείτε να ήταν συνάδελφος μου με την οικογένεια του μέσα σε ένα από αυτά τα αυτοκίνητα. Ζητούσαν στοιχεία, ταυτότητες. Είναι εικόνες ντροπής για κράτος δικαίου» κατ6έληξε, μεταξύ άλλων.