Αναπόφευκτα τα κρούσματα στα σχολεία - Kλειδί οι μάσκες

Αναπόφευκτα τα κρούσματα στα σχολεία - Kλειδί οι μάσκες

Αναπόφευκτη είναι η εμφάνιση κρουσμάτων στα σχολεία, παρά τη χαμηλή διασπορά του πανδημικού ιού στην κοινωνία και παρά τα συνδυαστικά μέτρα που λαμβάνονται μαζί με τη χρήση μάσκας, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η άρση του lockdown και η ανυπαρξία μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, δεν μπορούν να περιορίσουν πλήρως τον ιό, με αποτέλεσμα "να αναμένονται κρούσματα και στα σχολεία", όπως εξήγησε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα όλα μαζί και η πορεία θα δείξει πώς θα εξελιχθούν τα μέτρα, αφού η κατάσταση είναι δυναμική και τα επιδημιολογικά δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Στην λογική αυτή κινείται και η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της σχολικής χρονιάς για τις 14 Σεπτεμβρίου. Αποσκοπεί στο να έχει επιστρέψει το σύνολο των εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα μέσα του μηνός, οπότε και ανοίγουν τα σχολεία, να έχουν εντοπιστεί όσοι νόσησαν μέσα στον Αύγουστο και τα παιδιά να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπα με καινούρια περιστατικά και τη διασπορά που αυτά συνεπάγονται.

Εφόσον εμφανιστούν κρούσματα σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς, τότε θα κλείνουν οι τάξεις που αντιμετώπισαν το πρόβλημα και όχι ολόκληρα τα σχολεία, αφού φέτος οι καθαριστές των σχολείων αναλαμβάνουν ειδικά καθήκοντα για την απαραίτητη απολύμανση των χώρων.

Ένα ακόμη μέτρο προστασίας είναι η διαφορετική ώρα διαλείμματος, ενώ διερευνάται ακόμα το ενδεχόμενο τα παιδιά να μην μετακινούνται από τις αίθουσες, παρά μόνο οι καθηγητές, για να πραγματοποιήσουν τα μαθήματά τους.

Μέριμνα έχει ληφθεί και για τα σχολικά κυλικεία, ώστε τα προϊόντα που διατίθενται να είναι συσκευασμένα σε ατομικές συσκευασίες προκειμένου να μην είναι εκτεθειμένα στον αέρα.

Τα παιδιά που δεν θα παρακολουθήσουν φέτος τα μαθήματά τους από το σχολείο, είναι όσα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, όπως αυτά με νεφρική ανεπάρκεια, HIV, κυστική ίνωση ή άλλες σοβαρές πνευμονοπάθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ανοσοκατεσταλμένα. Το ίδιο ισχύει για όσα έχουν υποστεί μεταμόσχευση ή αντιμετωπίζουν μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα. Όσα από αυτά μπορούν να παρακολουθήσουν μάθημα, αυτό θα γίνεται είτε εξ' αποστάσεως είτε δια ζώσης με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό.

Αντίστοιχα, οι καθηγητές που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να παραδίδουν μαθήματα εξ΄ αποστάσεως στους μαθητές που έχουν ειδικούς λόγους απουσίας από το σχολείο.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, έχουν γίνει φέτος ειδικές προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Θα έχουμε κρούσματα

Παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την αποφυγή της προσβολής μαθητών και εκπαιδευτικών από τον νέο κορονοϊό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε χθες ότι κάτι τέτοιο, είναι αναπόφευκτο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "τα μέτρα που παίρνουμε δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν κρούσματα σε σχολείο, αυτό είναι σαφές. Και φυσικά, όταν έχει γίνει άρση του lockdown, και υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα, αναμένεις να δεις και κρούσματα στα σχολεία".

Καθησύχασε όμως, λέγοντας πως "αυτό που ξέρεις, με μαθηματική ακρίβεια, είναι ότι τα κρούσματα αυτά θα είναι λιγότερο σοβαρά", εξηγώντας ότι τα παιδιά νοσούν ήπια και το πρόβλημα σοβαρεύει μόνο όταν υπάρχουν συνοδά νοσήματα. 

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται συνεχής επαγρύπνιση και επιτήρηση, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, προκειμένου τα κρούσματα να αναγνωρίζονται έγκαιρα και να μην υπάρχει περαιτέρω μετάδοση.

Επεσήμανε δε, ότι είναι σημαντικό να μετέχουν οι τοπικές κοινωνίες και να παρεμβαίνουν ώστε να μην εξαπλώνεται η μετάδοση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι έχει παρατηρηθεί ήδη σε μια περιοχή η διασπορά να είναι εκτεταμένη, ενώ σε άλλα σημεία να μην υπάρχει τίποτα.

Η αρμοδιότητα ελέγχων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, υπάγεται στις Περιφέρειες που έχουν και τους ανάλογους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι μάσκες

Σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, ο Σ.Τσιόδρας επεσήμανε ότι στα μικρά παιδιά θα πρέπει να λειτουργήσει ως παιχνίδι και να προϋπάρχει το καλό παράδειγμα από τους γονείς, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά, θα πρέπει να υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση καθώς οι έφηβοι έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκτίθενται σε λάθος πληροφορίες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε περιστατικό όπου ασθενής με COVID - 19, ενώ βρισκόταν λίγο πριν τη διασωλήνωση, εντούτοις συνέχιζε να πιστεύει ότι δεν υπάρχει κορονοϊός! Επιστρέφοντας στις μάσκες, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι προστατεύουν τόσο τους ίδιους που τις φορούν, όσο και τους γύρω τους, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ένα από τα μέτρα αποφυγής του ιού και ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και η υγιεινή των χεριών.