ΓΔ: 901,86 4,31 (0,48 %)

Τζίρος: 29,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 901,86 4,31 (0,48 %)

Τζίρος: 29,54 εκατ. €   RT

Κυρ. Μητσοτάκης για ΝΑΤΟ-ΕΕ: Αναγκαία η στενότερη συνεργασία για την τήρηση της καλής γειτονίας

Αναγκαία η στενότερη συνεργασία για την τήρηση της καλής γειτονίας

Θέματα ασφάλειας και άμυνας καθώς και η Νότια Γειτονία συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στολτενμπεγκ και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-NATO, υπό το φως και της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού.

Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, υποστήριξε τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές.

Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτονόητης αρχής της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Τηλεδιάσκεψη ηγετών ΕΕ: Δέσμευση για στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επεσήμανε πως «μία ισχυρότερη Ευρώπη δημιουργεί ισχυρότερο ΝΑΤΟ». Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εστίασε στη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι «η περιοχή της Μεσογείου είναι στρατηγικής σημασίας».

Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή των δράσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου.