7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Αναβάθμιση- Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την Standard & Poor's

Αναβάθμιση- Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την Standard & Poor's
AP Images

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ με θετικές προοπτικές προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης «S&P Global Ratings». Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία ενώ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. 

O oίκος αξιολογήσης τονίζει ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» που διαθέτει ενώ η οικονομία θα δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Αναμένει, επίσης, ότι θα επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση, κάτι που θα εδραιώσει την πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους υπό όρους ΑΕΠ.

Χρ. Σταϊκούρας: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από την S&P 

«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από “σταθερή” σε “θετική”», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών.

Είναι η δεύτερη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, το αξιόχρεο της χώρας.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.

Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.

Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την προσπάθεια, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πατρίδας μας, όραμα, σχέδιο, και αποφασιστικότητα και με σύμμαχο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα στη μετά-κορονοϊό εποχή, θέτοντας στέρεες βάσεις για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανθεκτική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική».