7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Αν. Μέρκελ: Επείγουσα ανάγκη για επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων σε Γερμανία - ΕΕ

Αν. Μέρκελ: Επείγουσα ανάγκη για επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων σε Γερμανία - ΕΕ
Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Την ανάγκη μεγάλης επιτάχυνσης της παραγωγής εμβολίων κατά του κορονοϊό τόσο στη Γερμανία όσο και συνολικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ, επισημαίνοντας παράλληλα πως το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει τη δυνατότητα να αποδειχθεί το σκληρότερο από όσα έχει βιώσει μέχρι στιγμής η χώρα.

Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε πως είναι κομβικής σημασίας οι χώρες μέλη τις Ευρωπαϊκή Ένωσης να επιταχύνουν τη διαδικασία παραγωγής εμβολίων με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας, τη στιγμή που το τρίτο κύμα σαρώνει μία σειρά από κράτη της Ένωσης.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως το τρέχον κύμα του κορονοϊού, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας, μπορεί να είναι το ισχυρότερο από όσα έχουν χτυπήσει τη χώρα.

«Οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι υπερβολικά υψηλοί», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Αν. Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια της - φέτος ψηφιακής - Έκθεσης του Ανόβερου,

Η Καγκελάριος περιέγραψε ως εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τόνισε ότι, προκειμένου να σπάσει το τρίτο κύμα, «το σημαντικότερο όπλο είναι ο εμβολιασμός». Τα τεστ, πρόσθεσε, μας βοηθούν να χτίσουμε μια γέφυρα, μέχρι να δούμε την επίδραση της ανοσοποίησης.

Σημειώνεται πως η Γερμανία μέχρι στιγμής μετράει περισσότερα από 3 εκατ. κρούσματα της νόσου, ενώ περισσότεροι σχεδόν 79.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 2,76 εκατ. πολίτες έχουν αποθεραπευτεί πλήρως, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μέχρι σήμερα αγγίζει το 11%.

Tagesspiegel: Εξετάζεται η παράταση lockdown έως μέσα Ιουνίου

Το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα σε lockdown έως τα μέσα Ιουνίου συζήτησε με τα επιτελεία των κρατιδιακών κυβερνήσεων ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Tagesspiegel». Η κυβέρνηση αναμένει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.

Ο κ. Μπράουν επισήμανε στις κυβερνήσεις των κρατιδίων ότι με την εισαγωγή νομοθεσίας που θα προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων περιορισμού εφόσον τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, η Γερμανία θα παραμείνει, όπως εκτιμάται, σε συνθήκες lockdown έως το τέλος Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου.

Τα μέτρα θα αφορούν περιορισμούς στη λειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων, γυμναστηρίων, θεάτρων και απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, ενώ σε περίπτωση που ο δείκτης υπερβεί το 200, θα κλείνουν αυτομάτως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία ως σύνολο βρίσκεται στο 135, ενώ περισσότερες από τις μισές περιφέρειες βρίσκονται πάνω από το 100. Τα μέτρα θα μπορούν να προσβληθούν μόνο με προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.